Pakkasvauriot harmittavat, mutta routa tekee puutarhassa tärkeää työtä - Kantri - Maaseudun Tulevaisuus
Kantri

Pakkasvauriot harmittavat, mutta routa tekee puutarhassa tärkeää työtä

Pihamaa uinuu lumen suojissa, mutta maan alla tapahtuu talvellakin. Routa on puutarhurin oiva apulainen, joka möyhentää tiiviin maan ja parantaa sen rakennetta. Pintamaan rouste voi sen sijaan koitua ­taimien turmaksi.
Kasvit talvehtivat hyvin kylmässäkin säässä, kunhan puutarhaan on valittu alueelle sopivia kasvilajeja ja -kantoja. Jo pari senttiä lunta toimii hyvänä eristeenä. Maan alla routa murustaa tiivistyneitä kerroksia ja helpottaa näin juurten ja lierojen työtä.

Vuodenajoilla on merkittävä osuus puutarhanhoitoon. Vaikka talvea usein parjataan, on jäästä ja roudasta kasveille myös monenlaista hyötyä.

Routaantuessa maahiukkasten väleihin pakkautunut vesi jäätyy, jolloin se laajenee, ja työntää maa-aineksia irti toisistaan. Näin maa löystyy, maakerrokset sekoittuvat, ilman ja veden kierto maassa helpottuu ja kasvien juurilla on entistä vaivattomampaa juurtua.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

10 pyhää lähdettä - Tunnetko niiden tarinat?

Jylhäsalmen luoja ei romantisoi maaseutua: "En halua kirjoittaa korkeakulttuuria"

Taikoja, uhreja ja parannusta - Mystiset kiehuvat lähteet kiehtovat mieltä

Käsityöyrittäjä Anne Jaskari ihastui jo 10-vuotiaana nikkarintyyliseen maalaistaloon Käyppälän kylässä – kuinkas sitten kävikään?