Pakkasvauriot harmittavat, mutta routa tekee puutarhassa tärkeää työtä - Kantri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kantri

Pakkasvauriot harmittavat, mutta routa tekee puutarhassa tärkeää työtä

Pihamaa uinuu lumen suojissa, mutta maan alla tapahtuu talvellakin. Routa on puutarhurin oiva apulainen, joka möyhentää tiiviin maan ja parantaa sen rakennetta. Pintamaan rouste voi sen sijaan koitua ­taimien turmaksi.
Kasvit talvehtivat hyvin kylmässäkin säässä, kunhan puutarhaan on valittu alueelle sopivia kasvilajeja ja -kantoja. Jo pari senttiä lunta toimii hyvänä eristeenä. Maan alla routa murustaa tiivistyneitä kerroksia ja helpottaa näin juurten ja lierojen työtä.

Vuodenajoilla on merkittävä osuus puutarhanhoitoon. Vaikka talvea usein parjataan, on jäästä ja roudasta kasveille myös monenlaista hyötyä.

Routaantuessa maahiukkasten väleihin pakkautunut vesi jäätyy, jolloin se laajenee, ja työntää maa-aineksia irti toisistaan. Näin maa löystyy, maakerrokset sekoittuvat, ilman ja veden kierto maassa helpottuu ja kasvien juurilla on entistä vaivattomampaa juurtua.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Omituinen patsaspuisto 6-tien varressa on häkellyttävä kokonaisuus

Perhosharrastuksen voi aloittaa omalla pihalla – "Jokainen nykyinen perhoshullu on aloittanut nollasta"

Testaa tietosi Kantrin suuressa perhosvisassa: keskikesän kaunokaiset ovat nyt liikkeellä – Tunnistatko värikkäät hurmurit?

Keskikesä on parasta aikaa perhosten tarkkailuun, mutta pikku lentelijät ovat siirtyneet niittyjen puutteessa tienvarsille – Biologi patistaa suomalaisia niittytalkoisiin ja inhoaa nurmikoita: ”Ne ovat vihreitä autiomaita”