Maaseudun Tulevaisuus

Keskusta pehmensi kantaansa keskioluen laimentamiseen

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan keskioluen kitkeminen kaupan hyllyiltä ei ole keskustalle tärkeä tavoite. Puolue ilmoitti tiistai-iltapäivällä luopuvansa siitä, vaikka alkoholin haittoja halutaan vähentää.
SAARA OLKKONEN
Monet keskioluen laimentamisesta käytyyn keskusteluun osallistuneet pelkäävät, että viinaralli Virosta kiihtyisi edelleen.

Keskustan vuodelta 2013 peräisin oleva kanta keskioluen myynnin siirtämisestä ruokakaupoista Alkoon aiheutti maanantaina mittavan mediamylläkän.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ilmoitti ensin maanantaina, että keskiolut halutaan todella poistaa kaupoista, mikäli keskusta on eduskuntavaalien jälkeen vallassa.

Täyskieltoa keskusta ei aja, vaan jatkossa kaupoissa voitaisiin myydä niin sanottua kakkosolutta, eli alkoholipitoisuudeltaan 3,7-tilavuusprosentin juomia. Ruotsissa vastaava käytäntö on ollut voimassa pitkään.

Muista puolueista kokoomus ja perussuomalaiset tyrmäsivät keskustan kannan kovasanaisesti, mutta SDP:n palaute oli maltillisempaa.

Kokoomuksen kansanedustajan Jaana Pelkosen mukaan keskioluen myyntikielto saattaisi tarkoittaa yli tuhannen pienen kaupan kuolemaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini taas ennakoi kiihtyvää viinarallia Viroon.

Sosiaalidemokraattinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen on aiemmin itse esittänyt keskioluen laimentamista.

Keskustelu aiheesta myrskysi erityisesti sosiaalisen median puolella, ja esitys keskioluen poistamisesta ruokakauppojen hyllyiltä sai murskavastaanoton.

Sipilä: Oluen laimennus ei kynnyskysymys

Myös useat keskustalaiset poliitikot, kuten europarlamentaarikko Olli Rehn ja kansanedustaja Antti Kaikkonen, irtisanoutuivat maanantain aikana julkisesti puolueen keskiolutkannasta.

Illansuussa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puuttui peliin.

"Alkoholipolitiikka herättää aina tunteita. Se on myös alue, missä erilaiset intressit vahvasti törmäävät. Meillä kohtuukäyttäjillä asia ei ole ongelma ja uskon, että tähänkin asiaan on löydettävissä yhteisymmärrys suomalaisten parhaaksi", Sipilä kirjoitti blogissaan.

"Voin sanoa, että kaupassa myytävän oluen vahvuuden pienentäminen ei ole lähimainkaan keskustan kärkihankkeita seuraavalla vaalikaudella. Emme tingi tavoitteestamme pienentää alkoholin aiheuttamia haittoja suomalaisille perheille ja yksilöille, mutta keinoista olemme valmiita keskustelemaan ja jopa niitä vaihtamaan", Sipilä jatkoi.

Sipilä myös moitti maanantaisen kaljakeskustelun sävyä.

"Tämä on tyypillistä suomalaista poliittista keskustelua. Esitettyjä keinoja ammutaan joukolla alas, mutta kukaan ei esitä mitään muuta tilalle."

Tiistaina keskustasta ilmoitettiin, että keskiolut saa jäädä ruokakauppoihin. Alkoholin haittoja on kuitenkin pyrittävä vähentämään muilla tavoin.

Alkoholiohjelma keskustelun pohjana

Pohjana koko keskustelulle oli keskustan puoluehallituksen 2013 tekemä ohjelmalinjaus, jossa tarkalleen ottaen esitettiin ruokakaupoissa myytävän keskioluen laimentamista yhdellä prosenttiyksiköllä ja prosenttipitoisuudeltaan korkeampien oluiden myynnin siirtämistä Alkoon. Sama linjaus periytyi uuteen vaaliohjelmaan.

Puoluehallituksen alkoholipoliittisessa ohjelmassa esitetään myös alkoholinkäytön painopisteen siirtämistä kodeista baareihin, baarien aukioloaikojen pidentämistä sekä pienpanimoiden tukemista. Alkoholin kokonaiskulutusta Suomessa halutaan vähentää ja Alkon monopoli halutaan säilyttää jatkossakin.

Keskustan alkoholipoliittisista linjauksista uutisoi ensimmäisenä viihdelehti Stara.

”Kippis kohtuudelle” -alkoholiohjelma vuodelta 2013 on luettavissa alla olevasta linkistä:

keskusta.fi

Tekstiä muokattu tiistaina iltapäivällä: keskusta ilmoitti luopuvansa keskiolutta koskevasta tavoitteestaan.

Lue lisää

Marinin maltti meni

Puolustusministeri Kaikkonen Ylellä: Reserviläisten taidot halutaan nykyistä paremmin käyttöön

Timo Soini halusi jalkapalloilijaksi tai veturinkuljettaksi, mutta poliitikko tuli – "Valta tuntui hyvältä"

"Kepulaiset ei usko alkioonsa, demarit ei usko sosialismiinsa ja kokoomus uskoo vain rahaan" – Timo Soinin mielestä Jussi Halla-aho on huono johtaja