Maaseudun Tulevaisuus

Koivukuitupuu ajaa eukalyptusta kiinni

Eteläamerikkalaisten plantaasien puu on kallistunut rajusti. Koivukuitupuun ja eukalyptuksen hinnat tehtaalla lähestyvät siksi kovaa kyytiä toisiaan.
JARMO PALOKALLIO
Koivukuitupuun tehdashinta on pysynyt 30-40 eurossa kuutiolta. Eukalyptus maksaa pian saman Brasiliassa.

"Eteläisen istutuspuun kilpailuetu Suomeen verrattuna on kaventunut, vaikka niiden puutuotosta on nostettu. Plantaasipuun hinta on noussut jo lähelle suomalaisen koivukuidun hintaa", kertoi liiketoimintajohtaja Jaakko Jokinen Pöyryltä eilen Metsätehon seminaarissa.

Eukalyptus maksoi Brasiliassa 1980-luvulla noin 10 euroa kuutiometriltä. Sen jälkeen plantaasien tuotto on moninkertaistunut, mutta silti myös tehdashinnat ovat nousseet.

Nykyään eukalyptus maksaa tehtaan portilla noin 30 euroa kuutiometriltä. Koivukuidun hinta tehtaan portilla on lähes sama, eli 30–40 euroa kuutiometriltä.

Jokinen selittää eukalyptuksen kallistumista maan muiden käyttömuotojen kilpailulla. Plantaasien kanssa maasta kilpailee elintarviketuotanto.

"Plantaasipuun hinta on noussut dramaattisesti. Se kertoo, että sokerin tai maissin tuottaminen samalla maalla voi olla parempaa bisnestä."

Jokisen mukaan maan kallistuminen ei ole ongelma vanhoille tehtaille. Uusien tehtaiden perustamista maan ja muiden kustannusten nousu kuitenkin jarruttaa.

Lue lisää