Maaseudun Tulevaisuus

Kolille viittomankieliset nettisivut

Maaseudun Tulevaisuus 22.06.2014

Kolin kansallispuisto avasi Suomen ensimmäiset viittomakielellä toteutetut matkailusivut. Sivusto toteutettiin Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja Kolin Matkailuyhdistyksen yhteistyönä.


Kari Salonen

Kolin matkailualueen markkinointisivut ovat nyt luettavissa neljällä kielellä: suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja viittomakielellä. Ne ovat ensimmäiset matkailukeskittymän viittomakieliset sivut Suomessa.

Viittomakieliset sivut tehtiin Kolin Matkailuyhdistys ry:n toimeksiantona Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) Kuopion alueyksikössä työelämään linkittyvänä opiskeluprojektina.

Viittomakielen tulkkiopiskelijat tekivät käännöksen, jonka verkkosivuilla viittoo äidinkieleltään viittomakielinen henkilö.

”Matkailu kuuluu kaikille. Toivon, että nämä sivut osaltaan parantavat viittomakielen tunnettavuutta ja asemaa muiden kielien joukossa. Samalla heitän pallon muille matkailualueille ja -kohteille, jotta ne seuraisivat Kolin esimerkkiä”, sanoo Kolin Matkailuyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen .

Humak:in TKI-päällikkö Mikko Karisen mukaan Kolin Matkailuyhdistys ry:n ideasta syntynyt viittomakielinen palvelu on tärkeä avaus matkailualalla.

”Kiitos hankkeen toteutuksesta kuuluu opiskelijoillemme, joille tämä oli erinomaista työelämälähtöistä oppimista. Tulokset hyödyntävät aidosti kuurojen yhteisöä ja mahdollistavat sen, että kuurot saavat jatkossa omalla äidinkielellään tietoa yhden Suomen merkittävimmän matkailukohteen palveluista”, Karinen toteaa ja toivoo muidenkin matkailukohteiden vastaavan Lyytikäisen esittämään haasteeseen.

Viittomakieliset sivut tehtiin osana sivuston kokonaisuudistusta. Kolin sivuilta saa tietoa majoitusvaihtoehdoista, aktiviteeteista, tapahtumista sekä käynti- ja ostospaikoista.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT