Tiesithän, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa? Piittaamattomuudesta voi tulla yllättävän kallis lasku, ja siihen on syy, jota moni ei tiedä - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Tiesithän, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa? Piittaamattomuudesta voi tulla yllättävän kallis lasku, ja siihen on syy, jota moni ei tiedä

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen tulee kalliiksi mahdollisen ajoneuvoveron sekä takautuvasti maksettavien korotettujen vakuutusmaksujen myötä.
Sanne Katainen
Jos poliisi havaitsee liikenteessä liikennekäytöstä poistetun auton, se voi ottaa siitä kilvet pois. Kuvituskuva.

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa lainkaan.

Jos poliisi havaitsee liikenteessä liikennekäytöstä poistetun auton, se voi ottaa siitä kilvet pois. Lisäksi luvattomasta käytöstä määräytyy takautuvasti korotettuja maksuja.

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen tulee kalliiksi mahdollisen ajoneuvoveron sekä takautuvasti maksettavien korotettujen vakuutusmaksujen myötä. On hyvä pitää mielessä, että maksut lasketaan koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä, vaikka ajoneuvolla olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä.

Kun liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla on käyttökiellosta huolimatta ajettu, vakuutusmaksut peritään moninkertaisina takaisin. Maksuseurauksia tulee huolimatta siitä, onko liikennevakuutus irtisanottu vai merkitty niin sanotusti passiiviseksi poiston ajaksi. Mikäli ajoneuvon liikennevakuutus on kokonaan irtisanottu, laiminlyöntimaksun perii Liikennevakuutuskeskus.

Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhosen mukaan moni ei tiedä, että liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksua ei lasketa oman ajoneuvon liikennevakuutuksen hinnan perusteella, vaan laskennassa käytetään Liikennevakuutuskeskuksen niin sanottuja riskilaskelmia.

"Vaikka olisi kuinka hyvät bonukset, ne eivät laiminlyönnin hintaan vaikuta", Korhonen varoittaa tiedotteessa.

Kannattaa muistaa myös se, että onnettomuuden sattuessa omista henkilövahingoista ei saa korvauksia, jos liikennevakuutus on hoitamatta.

Lue lisää

Liikennevakuutuskeskus: Sähköautojen kolaririski on suurempi ja korjaukset kalliimpia kuin polttomoottoriautoilla

Moottorikelkkakausi alkaa pian – kaksi asiaa kannattaa hoitaa kuntoon, jos et halua kallista laskua

Mietitkö, pitääkö ajoneuvollesi ottaa liikennevakuutus? Uusi testi auttaa

Yle: Suomessa on tapahtunut viime aikoina useita ulkomaalaisten aiheuttamia kuolonkolareita – "Kiinalaisturistit pysäyttivät auton keskelle tietä ja sammuttivat valot, koska ne haittasivat valokuvaamista"