Oletko sinä törmännyt tiellä oleviin vaahtohattaroihin? Vaahdolla voi ely-keskuksen mukaan olla autoilijoita helpottava tarkoitus - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Oletko sinä törmännyt tiellä oleviin vaahtohattaroihin? Vaahdolla voi ely-keskuksen mukaan olla autoilijoita helpottava tarkoitus

Jos tiellä näkyy lähitulevaisuudessa vaahtohattaroita, voi kyse olla siitä, että vaahdolla yritetään auttaa autoilijoita.
Jaana Kankaanpää
Vaahdolla voidaan esimerkiksi varoittaa siitä, että tiemerkintä on vielä tuore, eikä sen päälle kannata ajaa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon ely-keskukset kertovat, että niiden alueella on aloitettu tiemerkintätyöt. Tiemerkinnät on aloitettu alemman tieverkon keskiviivojen sekä suojateiden ylläpitotöillä toukokuun puolivälissä.

On selvää, että tiemerkintätyö voi aiheuttaa liikenteelle hetkellistä haittaa. Linjamerkintää tehdään hitaasti liikkuvalla kalustolla, mutta pienmerkintää, kuten nuolia ja suojateitä, tehdään myös käsityönä.

Jos tiellä näkyy lähitulevaisuudessa vaahtohattaroita, voi kyse olla siitä, että vaahdolla yritetään auttaa autoilijoita. Ely-keskusten yhteisessä tiedotteessa nimittäin kerrotaan, että alemmalla tieverkolla maalilla tehtävistä tiemerkinnöistä varoitetaan vaahtohattaroilla.

Vaahto kertoo, että tiemerkintä on vielä märkää, eikä sen päälle kannata ajaa. Märän maaliviivan ylittäminen sotkee tien viivaston sekä ajoneuvon.

Sen sijaan päätieverkolla tiemerkinnät ylläpidetään massalla ja uusi merkintä on yliajettavissa muutaman minuutin kuluttua.

Kesäkuun alussa voimaan astuvan uuden tieliikennelain myötä aiemmin keltaiset sulkuviivat ja -alueet korvataan valkoisella. Värimuutoksen siirtymäaika ulottuu vuoden 2023 kesään saakka. On hyvä muistaa, että siirtymäaikana tieverkolla näkyy sekä keltaisella että valkoisella tehtyjä sulkuviivoja ja -alueita.

Lue lisää:

Keltainen sulkuviiva häviää Suomen teiltä – autoilijoiden oltava tarkkana, koska lähivuosina tien päällä on sekä vanhoja että uusia merkintöjä

Uusi tieliikennelaki muuttaa tienkäyttäjien elämää kesäkuun alusta alkaen – tässä tärkeimmät muutokset

Lue lisää

"Heijastimien käyttö on taas ajankohtaista", muistuttaa Autoliitto

Sotkamolainen biisonitila törmäsi byrokratiakukkaseen – opastekyltit piti poistaa väärän värin vuoksi

Näin pysäköit auton pysäköintitaskuun tien vasempaan reunaan – uusi tieliikennelaki sallii meilläkin nyt tämän

Miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa maatalousyrittäjän elämään? Koneviesti listasi uuden lain tärkeimmät kohdat raskaan kaluston näkökulmasta