Koneet & autot

"En minä, mutta muut..." — Viidennes suomalaisista hermostuu liikenteessä melko usein

Kyselyyn vastanneet kokivat, että muut teidenkäyttäjät hermostuvat helpommin ja useammin kuin he itse.
Jaana Kankaanpää
Noin 70 prosenttia kyselyyn vastanneista oli havainnut tarpeetonta kiihdyttämistä.

LähiTapiolan toteuttaman liikennekyselyn vastauksista käy ilmi ristiriita ihmisten oman ärsyyntymiskokemuksen ja muiden käytöksen välillä. Tienkäyttäjät kokevat muiden hermostuvan useammin kuin he itse.

Useimmat kyselyyn vastanneet arvioivat, että he itse hermostuvat liikenteessä korkeintaan melko harvoin, mutta joka toisen vastaajan arvion mukaan havaintoja liikenteessä hermostuneista autoilijoista on melko usein.

Vain vajaa 17 prosenttia vastaajista arvioi itse hermostuvansa vähintään melko usein.

"Positiivista on se, että useimmat näyttävät menettävän hermonsa liikenteessä varsin harvoin. Tämä on tärkeää jo liikenneturvallisuuden kannalta, koska äkkipikaistuksissa voidaan tehdä huonoja päätöksiä ja äkkiliikkeistä seurauksena on helposti onnettomuus", liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta sanoo.

Yleensä autoilijat ilmaisevat ärtymystään tööttäilyllä, valojen vilkuttelulla, kaistanvaihdoilla, ohituksilla ja toisinaan myös eleillä ja huutelulla. Pyöräilijät taas useimmin elehtivät ja huutelevat.

Noin 70 prosenttia vastaajista oli havainnut ohituksia, kaistanvaihtoja ja muuta ärtymyksestä kielivää kiihdyttämistä.

"Yleinen pohjasyy maltin menettämiseen liikenteessä on oma kiire. Parhaiten ärsyyntymistä ja siitä juontuvia tekoja voi siis ennaltaehkäistä varaamalla matkaan aina riittävästi aikaa", toteaa Nieminen.

Kyselyyn vastasivat sekä autoilijat, jalankulkijat että pyöräilijät. Vastaajia oli 1196.

Lue lisää

Keski- Suomesta mallia tienvarsien raivauksiin

Liikenneverotus edistämään alueellista tasa-arvoa

Maaseudun autoilija nuolee taas näppejään

Mitä puimurin tai traktorin kuljettajan pitää ottaa liikenteessä huomioon, jotta hän välttyy kolarin tullessa rikossyytteeltä? Poliisitarkastaja kertoo