Näin ohitat traktorin turvallisesti – asiantuntija antaa täsmävinkit vaarojen välttämiseen - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Näin ohitat traktorin turvallisesti – asiantuntija antaa täsmävinkit vaarojen välttämiseen

Liikenteessä sattuu vuosittain yli 2 800 liikenneonnettomuutta, jossa on osallisena traktori.
Markku Vuorikari
Traktoreita ohittaessa on syytä muistaa maltti, neuvoo Liikenneturvan asiantuntija. Arkistokuva.

Sadonkorjuuaika lähenee, ja teillä liikkuu pian taas tavallista enemmän traktoreita sekä puimureita. Hitaasti kulkevat koneet voivat kiukuttaa autoilijoita, mutta Liikenneturva muistuttaa, ettei autoilijoiden pidä suuttua vauhdin hetkellisestä hidastumisesta.

Koneiden ohituksessa on syytä pitää pää kylmänä, sillä niissä voi sattua vakaviakin onnettomuuksia. Vuosittain tapahtuu yli 2 800 liikenneonnettomuutta, jossa on osallisena traktori. Vaarallisimpia paikkoja ovat risteykset, joissa traktori kääntyy vasemmalle.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu antaa ohittelijoille täsmävinkit vaaratilanteiden välttämiseksi. Ensimmäiseksi tärkeintä on ennakointi. Ennen kaistan vaihtamista täytyy tarkistaa, että tilanne on turvallinen. Lisäksi on syytä muistaa hidastaa vauhtia.

”Omaa vauhtiaan kannattaa hidastaa jo ennen maataloustyökoneen ohitusta. Oma reagointiaika kasvaa, kun nopeusero edessä kulkevan ajoneuvon kanssa ei muodostu liian suureksi”, Lattu neuvoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Takana ajavan on myös syytä muistaa jättää riittävän pitkä turvaväli traktoriin tai puimuriin. Näin koneen kuljettaja näkee auton peilistä ja voi viestiä tälle ajoissa omista aikeistaan, kuten kääntymisestä pois tieltä.

Lattu muistuttaa myös siitä, ettei traktorin vilkku tarkoita yleensä sitä, että autoilija voisi ohittaa turvallisesti – päinvastoin.

”Pitää myös muistaa, että traktori ei anna suuntamerkeillään vinkkiä takana tulevalle ohitusta varten, vaan todennäköisesti edessä on liittymä, josta se haluaa kääntyä”, Lattu varoittaa.

Lue lisää

Mitä puimurin tai traktorin kuljettajan pitää ottaa liikenteessä huomioon, jotta hän välttyy kolarin tullessa rikossyytteeltä? Poliisitarkastaja kertoo

"Mitä tarkoittaa, kun traktori tai puimuri näyttää suuntavilkkua vasemmalle?" arvuuttelee Kati Partanen Twitterissä

Hydrauliset sivurajoittimet lisäävät tarkkuutta, turvallisuutta ja työmukavuutta
Mainostaja: Piippo Hydraulic

Koneviesti: Deutz-Fahr 8280 TTV täydentää traktorimallistoa – 287-hevosvoimaiseen malliin on kehitetty uusi moottori ja vaihteisto