Korona kirittää käytettyjen autojen kauppaa: ”Suomessa on pitkään ollut kova kysyntä noin kymppitonnin vaihtoautoille" - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Korona kirittää käytettyjen autojen kauppaa: ”Suomessa on pitkään ollut kova kysyntä noin kymppitonnin vaihtoautoille"

Tartuntojen ­pelko ja ­etätöihin ­siirtyminen on ­syönyt ­joukkoliikenteen suosiota.
Sanne Katainen
Käytetyt autot kävivät kesällä viimevuotista ­paremmin ­kaupaksi. Uusia autoja on tänä vuonna myyty lähes viidennes viimevuotista vähemmän.

Uusien autojen kauppa notkahti keväällä koronakriisin takia. Sen sijaan käytettyjen autojen kauppa hiljeni vain hetkellisesti ja kesällä käytetyt kävivät kaupaksi melkein ennätystahdilla.

Autokaupan mustimmat hetket osuivat huhtikuulle. Silloin sekä uusien että käytettyjen autojen kauppa sakkasi pahoin.

”Ketään ei käynyt tuolloin autoliikkeissä. Markkina käytännössä pysähtyi”, muistelee johtaja Rami Kittilä Kialta.

Aika nopeasti ilmassa alkoi näkyä myös toisenlaisia signaaleja. Monet ihmiset huomasivat, miten tärkeää oman auton omistaminen on.

”Yksityisautoilu lisääntyi ja julkisen liikenteen käyttö väheni tuntuvasti. Ihmiset alkoivat pitää julkista liikennettä korona­riskinä”, Kittilä toteaa.

Tilastot näyttävät, miten ihmiset alkoivat karttaa joukkoliikennettä koronariskin ja etätöihin siirtymisen takia. Etenkin pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen käyttäjät kaikkosivat.

Vielä heinäkuussa, koronan väliaikaisesti helpotettua, pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen käyttö jäi noin kolmanneksen aiempaa vähäisemmäksi.

Myös kaukojunien matkustajamäärät putosivat rajusti, pahimmillaan 90 prosenttia.

Osa joukkoliikenteen käyttäjistä siirtyi omiin autoihin. Samalla autosta kokonaan luopumista harkitsevien määrä väheni.

Kesällä uusia autoja rekisteröitiin lähes entiseen tahtiin ja vaihtoautojen puolella oli välillä suorastaan vilkasta.

Autoilun suosion kasvu näkyi Kittilän mukaan ensin vaihto­autokaupassa. Se kävi vauhdilla jo toukokuussa.

”Autokaupalle sillä oli suuri merkitys. Vaihtoautojen markkinat ovat lähes kuusinkertaiset uusiin autoihin verrattuna”, summaa Kittilä.

Autokaupalle helpoimpia myytäviä ovat olleet reilun kymmenen tuhannen euron hintaiset käytetyt. Ne eivät kauaa varastossa vanhene.

”Suomessa on pitkään ollut kova kysyntä noin kymppitonnin arvoisille, laadukkaille vaihtoautoille. Koronan myötä yksityisautoilun merkitys ja arvostus ovat entisestään kasvaneet”, J. Rinta-Joupin myynti­johtaja Markku Ala-Hakuni toteaa.

J. Rinta-Joupin kesällä myymien käytettyjen autojen keskihinta nousi lähes tuhannella eurolla kevääseen verrattuna. Se kipusi yli 15 000 euroon.

”Autoon ja autoiluun ollaan valmiita sijoittamaan aikaisempaa enemmän rahaa oman arjen jatkuvuuden takaamiseksi. Moni haluaa näinä epävarmoina aikoina varmistaa, että oma auto kestää käyttöä ja aikaa, ilman odottamattomia yllätyksiä.”

”Autoon panostamalla ihmiset siis haluavat varmistaa työ- ja kauppamatkojensa sujumisen. Uudemman ja vähemmän ajetun auton hankinnan toivotaan säästävän myös korjauskuluja”, Ala-Hakuni päättelee.

Auton hankintaa helpottavat erilaiset rahoitusratkaisut. Niitä käyttää entistä suurempi osa auton ostajista.

Lue lisää

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Korona vanhensi autokantaa ja kiihdytti lainarahan käyttöä autokaupassa – jo 600 000 ajoneuvoa on rahoitusyhtiöiden omistuksessa

Käytettyjen autojen kauppa rallattelee samaan aikaan kun uusien autojen myynti on kuukahtanut

Käytettyjen autojen kauppa piristyi kesäkuussa