Koneet & autot

Osaatko toimia oikein, kun näet uuden kaurisvaaramerkin? Tienpientareita on tarkkailtava eri tavalla kuin hirvialueella

Kesäkuussa käyttöön tullut kaurismerkki varoittaa tiellä liikkujaa metsäkauriista ja peuroista, jotka ovat yleistyneet Etelä-Suomessa.

Väyläviraston asiantuntija Tuomas Österman kehottaa tarkkailemaan tienpientareita kauriseläinmerkin kohdalla hieman eri tavalla kuin hirvivaara-alueella.

"Vaara on kauriiden ja peurojen kanssa pienempi kuin hirvien, koska eläimet ovat pienempiä. Toisaalta vaara-alueet ovat paljon suurempia eikä kauriilla ja peuroilla ole sellaisia totuttuja reittejä kuin hirvillä. Niitä on syytä tarkkailla laajemmalla alueella", Österman opastaa.

"Tarkkaavaisuutta ei kannata päästää herpaantumaan, sillä eläin saattaa loikata yllättävästä paikasta tielle."

Liikenteessä kannattaa olla valppaana etenkin hämärän ja pimeän aikaan, koska näihin aikoihin sattuu eniten hirvieläinkolareita. Tienvierustoja kannattaa pitää silmällä etenkin, jos tien lähellä on paljon puita ja pensaikkoa.

Jos huomaat hirvieläimen tiellä tai tienpientareella, vähennä välittömästi nopeutta. Jos joudut väistämään, pyri väistämään eläimen takaa. Varoita muita autoilijoita hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja.

Aiemmin Suomessa on ollut käytössä vain hirvi- ja porovaaramerkit, mutta tänä vuonna kesäkuussa otettiin käyttöön myös kauriseläinmerkki, jollainen on käytössä myös Ruotsissa.

Merkki otettiin käyttöön, koska valkohäntäpeura- ja metsäkauriskannat ovat kasvaneet Etelä-Suomessa 2000-luvulla rajusti.

Metsäkauris on Suomen pienin hirvieläin. Peura on sitä vähän suurempi.

Jukka Pasonen
Riistaonnettomuuksista liki puolet tapahtui viime vuonna valkohäntäpeurojen kanssa. Reilu kolmannes sattui metsäkauriiden ja 15 prosenttia hirven kanssa.

Lue myös:

Joka kolmas autoilija on ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa – kolaririski kasvaa erityisesti syksyllä

Osaatko toimia oikein, kun eläin tulee tielle? Asiantuntija muistuttaa, ettei omalla toiminnalla pidä lisätä riskejä

Jotkut autoilijat ihmettelevät pensaista ja jopa puustosta raivattua leveää kaistaa valtateiden varsilla – ely-keskus kertoo, mistä asiassa on kyse

Marraskuussa sattuu eniten riista­onnettomuuksia – peurakolareita eniten Raaseporissa

Autoilijan riski törmätä eläimeen on kasvanut Etelä-Suomessa kolmessa vuodessa lähes 50 prosenttia

Jukka Pasonen
Porovaaramerkki on tuttu pohjoisen teillä.

Jukka Pasonen
Hirvieläinonnettomuuksia sattuu eniten loka- ja marraskuussa.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Joka kolmas autoilija on ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa – kolaririski kasvaa erityisesti syksyllä

Miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa maatalousyrittäjän elämään? Koneviesti listasi uuden lain tärkeimmät kohdat raskaan kaluston näkökulmasta

Hirvivahingot putosivat 1,4 miljoonaan euroon

Isot eläimet liikkeellä