Koneet & autot

Hallitus suunnittelee autojen romutuspalkkioita koko ensi vuodeksi

Romutuspalkkiota varten varataan kahdeksan miljoonaa euroa.
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Auton romutuspalkkio voitaisiin hallituksen esityksen mukaan myöntää yksityishenkilölle.

Henkilöautojen romutuspalkkiot ovat tulossa käyttöön jälleen ensi vuoden alussa. Hallitus suunnittelee, että romutuspalkkioita myönnettäisiin koko ensi vuoden ajan.

Hallituksen esityksen mukaan romutuspalkkio voitaisiin myöntää yksityishenkilölle vanhan romutettavan auton korvaamiseksi uudella autolla, sähköavusteisella polkupyörällä tai joukkoliikennelipulla.

"Romutuspalkkio on ensimmäinen fossiilittoman liikenteen tiekartan toimenpide. Palkkio auttaa osaltaan päästövähennystavoitteissa, kun se tukee vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaa tai siirtymistä sähköpyörään tai joukkoliikenteeseen", perustelee liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotteessa.

Tilalle hankittavan uuden henkilöauton tulee olla kaasuauto, täyssähköauto, ladattava hybridi tai muu auto, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 95 grammaa kilometriä kohden.

Esityksessä ehdotetaan, että valtio maksaisi romutuspalkkiota hankittavan auton käyttövoimasta riippuen 1 000–2 000 euroa.

Joukkoliikennelipun tai sähköavusteisen polkupyörän hankkimisessa tuki olisi enintään 1 000 euroa. Romutuspalkkion voisi saada vain kerran tukikauden aikana, ja se myönnettäisiin ainoastaan yksityishenkilöille.

Esityksen tavoite on myös vauhdittaa uusien autojen myyntiä ja lisätä vaihtoehtoisten käyttövoimien osuutta. Autokannan uusiutuminen vähentää päästöjä.

Syyskuussa sähköautojen ja ladattavien hybridien osuus oli jo neljännes ensirekisteröinneistä.

"Romutuspalkkion käyttöönotolla pyritään elvyttämään taloutta covid-19-epidemian aiheuttamista vaikeuksista. Erityisesti uusien autojen myynti on hidastunut tänä vuonna", Harakka sanoo.

Romutuspalkkiota varten varataan kahdeksan miljoonaa euroa. Esitys lähti lausunnoille tänään. Määräaika lausuntojen antamiselle on jo ensi viikon maanantai.

Lue lisää

Tulisijoille harkitaan romutuspalkkiota – tavoitteena suitsia puunpolton päästöjä

Autoja romutettiin ennätysmäärä viime vuonna

Autoala: Henkilöautojen rekisteröinnit kasvoivat huimasti elokuussa

Romutuspalkkiokampanja päättyy elokuussa – hankituista autoista 15 prosenttia hybridejä