Koneet & autot

Koneviesti: Tällä Niittikoppi-Sisulla on takanaan lähes 40 vuotta ja 2 miljoonaa kilometriä – työkäyttö jatkuu

Juhani Kuismanen hankki vuonna 2005 M-Sisu-kuorma-auton vuosimallia 1983.
Julius Pietarinen
Juhani Kuismanen tarvitsee Niittikoppi-Sisuaan maanrakennustöissään käyttämänsä kaivinkoneen siirroissa työmaille.

Juhani Kuosmanen oli Niittikoppi-Sisun hankkiessaan auton kolmas omistaja. Ostohetkellä kuormurilla oli ajettu jo 1,5 miljoonaa kilometriä, jotka olivat kertyneet soranajosta ensimmäisen omistajan aikana.

Enemmänkin kilometrejä mittariin olisi voinut tulla, mutta auto oli ennen Kuosmaselle siirtymistä seisonut tallissa lähes 10 vuotta.

M-Sisua käytetään pääsääntöisesti maarakennusyrityksen kaivinkoneen kuljettamiseen työmaalta toiselle. Auton matkamittarissa kertyneitä kilometrejä oli jutun tekohetkellä 1, 973 miljoonaa kilometriä.

Vuoden aikana kilometrejä autolle kertyy noin 20 000 eli 2 miljoonan ajokilometrin rajapyykki on lähestymässä. Mikäli Kuosmasella olisi työssä säännöllistä ajoa, hän valitsisi kuitenkin uudemman ajopelin.

Vanhemman kaluston käytön ja omatoimisen korjaamisen ansiosta Kuosmasen ei ole tarvinnut ottaa lainoja kaluston maksuun.

M-Sisun alkuperäinen moottori palveli hyvin vuoteen 2015 asti, sillä auton ensimmäinen omistaja oli tehnyt autoon täydellisen moottoriremontin.

Nyt autossa on 14 litran Cummins-moottori, jossa Kuosmasen mukaan on esimerkilliset päästöarvot. Myös vaihdelaatikko uusittiin moottorivaihdon yhteydessä. Akselisto on alkuperäinen.

Lisäksi autoon on asennettu vaijerivaihtolava v. 2008 ja nosturin tuppisovitteet hitsattiin auton rungon takaosaan 2013.

Kuosmanen on myös joutunut tekemään muutamia kuluvien osien remontteja sekä muutostöitä autovanhukseensa. Mitä nuo muutostyöt ovat? Lue koko juttu Koneviestin Koneklassikoista

Jos olet kiinnostunut lukemaan Sisun M-sarjan kehityksestä, klikkaa tästä

Lue lisää

Koneviesti: 90-vuotiaasta Sisusta riittää tarinoita kerrottavaksi – uudet ratkaisut testattiin asiakkailla

Volvo joutuu keskeyttämään kuorma-autotuotannon puuttuvien osien vuoksi

Ranualla syntynyt jääkarhu, 450-kiloinen Sisu muutti Isoon-Britanniaan

Torniosta Tukholman seudulle päätynyt Marko Alamäki: "Kyllähän minun maailmankuvani olisi ollut paljon rajoittuneempi, jos en olisi lähtenyt reissuun Torniosta"