Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Koneet & autot

Nettikikkojen kokeilu tuulilasin jään poistossa voi tulla kalliiksi, ja tuloskin on usein lyhytkestoinen

Yli puolet Autoklinikan kyselyyn vastanneista kertoo luottavansa jäisen tuulilasin puhdistuksessa perinteiseen jääskrapaan.
Juho Leskinen
Jääskrapa ja harja ovat varmin ja turvallisin tapa siistiä lumi ja jää pois auton ikkunoista

Houkuttelevalta kuulostavat kikat, kuten tuulilasin sulattaminen kuumalla vedellä, ei juuri kiinnosta suomalaisautoilijoita, selvisi Autoklinikan kyselytutkimuksessa.

Tulos on hyvä, sillä kuuman veden ja jäätyneen tuulilasin yhdistelmään liittyy melkoisia riskejä.

"Kikkojen kokeilu voi tulla autoilijalle kalliiksi", Autoklinikan tiedotteessa todetaan.

"Mikäli tuulilasissa sattuu olemaan vaikkapa kiveniskemä, äkillinen lämpötilavaihtelu voi edistää merkittävästi iskemän laajenemista halkeamaksi tai pahimmillaan jopa sirpaloida lasin", varoittaa Autoklinikan Markus Helkamäki.

Vain alle prosentti Autoklinikan kyselyyn vastanneista tunnustaa käyttävänsä lasin sulatukseen kuumaa vettä. 61 prosenttia taas turvautuu perinteiseen jääskrapaan, ja 31 prosenttia lämmittää autoa, kunnes lasit sulavat. Loput noin 7 prosenttia turvautuu muihin menetelmiin.

"Jääskrapa ja harja ovat ehdottomasti se varmin ja turvallisin tapa siistiä lumi ja jää pois auton ikkunoista. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että skrapa on kunnossa ja lasi puhdas, ettei tule epähuomiossa naarmuttaneeksi lasia", Helkamäki toteaa.

Tärkeää on myös muistaa siistiä tuulilasi kokonaan, pieni katseluaukko ei riitä liikenteen turvalliseen havainnointiin.

Autoilijat voivat toisinaan kärsiä myös tuulilasin sisäpintaan kertyvästä huurusta. Kyse on auton sisäilmaan kertyneestä kosteudesta, joka tiivistyy viileälle lasipinnalle.

Mikäli huurua kertyy lasipinnoille säännöllisesti tai runsaasti, autossa on todennäköisesti jotain vikaa.

"Raitisilman suodatin voi esimerkiksi olla kostea tai lasi vuotaa, tai sitten auton sisätiloihin on unohtunut esimerkiksi märkiä vaatteita. Kosteutta sisätiloissa voi myös ehkäistä kopistelemalla lumet pois kengänpohjista ennen autoon nousemista", Helkamäki selittää.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi helmikuussa 2020 yhteensä 846 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti.

Lue lisää

Moni autoilija vaihtaisi tuulilasin turhaan – lähes kolmannes suomalaisista ei tiedä, milloin kiveniskemän voi korjata

Ärsyttääkö jäinen tuulilasi? Tällä niksillä pidät tuulilasin sulana ehkä jopa muutaman viikon

Yli 100 000 tuulilasia menee hajalle joka vuosi – näin estät halkeaman leviämisen

Lähes joka toisen auton tuulilasi vaatisi korjausta tai vaihtoa