Koneet & autot

Myönteinen yllätys Nurmijärvellä: Klaukkalan kehätie valmistuu lähes vuoden etuajassa ja hinta-arviokin alittuu 9 miljoonalla

Maantie 132 on saanut nimekseen Klaukkalan kehätie. Tien on tarkoitus vähentää Klaukkalan taajaman ruuhkaisuutta.
Jarkko Sirkiä
Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä pitää Klaukkalan kehätietä Kehä IV:n alkuna.

Klaukkalan kehätie avataan liikenteelle tällä viikolla lähes vuoden etuajassa, ja budjettikin näyttää alittuvan noin 9 miljoonalla eurolla.

Loppukiri on ollut mukava yllätys, sillä ensimmäiset suunnitelmat tiestä ovat vuodelta 1986, kertoo Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä.

"Käytännössä tätä voi pitää Kehä IV:n alkuna, mutta vielä on luvassa työtä, ennen kuin saadaan kuokka maahan ja tie jatkumaan Järvenpään suuntaan. Toivottavasti emme joudu odottamaan taas 34:ää vuotta."

Tieprojektin aikana läheltä tien linjausta ehti muun muassa löytyä liito-oravan kolopuu.

Nurmijärven kunnanhallitus päätti marraskuun puolivälissä, että Klaukkalan ohikulkutien nimellä kulkeneen tien nimeksi tulee Klaukkalan kehätie. Tien numero on maantie 132.

Kehätien aikataulun ja budjetin alittumiselle on useita syitä, kertoo projektipäällikkö Antti Koski Väylävirastosta.

Ensinnäkin viime talvi oli hyvä rakennustalvi, ja lisäksi massatasapainon optimoinnilla, urakoitsijan tehokkuudella ja hyvällä suunnittelulla oli vaikutuksensa asiaan. Kaikki tämä säästi sekä aikaa että rahaa.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan tien hintalapuksi tulee 33 miljoonaa euroa. Alkuperäinen kokonaiskustannusarvio oli 42 miljoonaa, joten säästöä on näillä näkymin alittumassa 9 miljoonalla eurolla.

Klaukkalan kehätien kokonaiskustannusarvioksi arvioitiin alun perin 42 miljoonaa euroa.

"Vain joitain viimeistelytyötä, lähinnä vihertöitä ja istutuksia, jää ensi keväälle", Koski kertoo.

Nurmijärven kunta on suunnitellut valotaideteoksen E3-tien ja uuden tien liittymän kallioihin, kertoo Nurmijärven kunta. Taideteoksen ovat suunnitelleet Nurmijärven kunnan projektikoordinaattori Janne Raudaskoski ja valosuunnittelija Panu Pikkuaho Sun Effect Oy:stä.

Uusi, noin 7,5 kilometriä pitkä tie purkaa ruuhkia Klaukkalan taajamasta. Nurmijärven taajamista Klaukkala kasvaa eniten, mutta taajaman läpi kulkeva tie on ollut etenkin työmatkaliikenteen ruuhka-aikoina pahasti kuormittunut.

Mäkelä kertoo, että Klaukkalantietä päivittäin ajavasta noin 18 000 ajoneuvosta noin kolmanneksen arvioidaan siirtyvän kehätielle.

"Nurmijärvi on kasvukunta, ja uusien asuntojen kaavoittaminen olisi ollut mahdotonta ilman tätä kehätietä", Mäkelä kertoo.

Kunnan maksuosuus tien kustannuksista oli alunperin 10 miljoonaa euroa, mutta budjetin alittumisen jälkeen kunnan osuudeksi jäänee alle 8 miljoonaa.

"Talousohjelma on tiukka ja investointipaineet suuria, joten kaikki, mikä maksaakin vähemmän, on kotiinpäin, vaikka säästyneet kaksi miljoonaa eivät tietenkään kunnan koko taloutta pelasta", Mäkelä kertoo.

Lue lisää

Miten kävi Nurmijärvi-ilmiön korona-aikaan? – Hyvin, sanoo kunnan selvitys

Ensimmäiset säilörehut siilossa Nurmijärvellä

Nurmijärven kahta viikonlopun tulipaloa epäillään tahallaan sytytetyiksi – epäillään liittyvän aiempiin koulupaloihin

Nurmijärvi mainostaa itseään "ylpeästi landena" – kuntaan voi tutustua maisemasimulaattorilla