Koneet & autot

Koneviesti: Miten työkoneiden kauppa käy poikkeustilanteessa? "Maatalousväki on nopeasti tottunut asioimaan etänä"

Maataloustyökoneiden ennakkomyyntiä käydään parhaillaan poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun konemessut ovat peruuntuneet koronan takia yksi toisensa jälkeen. Koneviesti kyseli konekauppiaita, mitkä ovat ennakkomyynnin näkymät poikkeustilanteessa.
Tapio Vesterinen
Kotimaisen Multivan koneita esitellään erillisessä näyttelytilassa, johon on koottu kattava valikoima Multivan eri konemalleja. Esittelyaika varataan Lantmännen Agron konemyyjiltä.

Erikoisvarusteltujen ja kalliiden maatalouskoneiden hankintapäätökset tehdään yleensä vuoden loppupuolella, sillä maahantuojat eivät varastoi kaikkia konemalleja ja koneiden toimitusajat ovat pitkiä. Varsinkin ajosilppurit ja puimurit tulee tilata edeltävän syksyn aikana, jotta koneet saadaan seuraavalle satokaudelle.

Kun korona myötä peruuntuivat kaikki syksyn suuret konemessut, isommat koneliikkeet ovat järjestäneet asiakkailleen ja yleisölle pienempiä kutsuvierastilaisuuksia sekä työnäytöksiä. Osassa on porukkaa käynyt, mutta osa taas on kärsinyt kävijäkadosta.

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset aiempiin vuosiin verrattuna, konemyyjäkentältä kantautuu hyviä uutisia. Maataloustyökoneiden ennakkomyynti käy viime vuotta vilkkaammin, joka kertoo osaltaan maatilojen investointien tarpeesta. Öljynhinnan lasku on pudottanut viljelijöiden tuotantokustannuksia, jonka lisäksi myös huoltovarmuus on puhuttanut koronan myötä. Lisäksi viime aikojen edustusmuutokset ovat vauhdittaneet useimpien työkonekauppatoimijoiden myyntiä.

NHK-Keskuksen toimitusjohtaja Oskari Korhonen kertoo, että konemessujen peruuntumisen myötä ennakkokauppa lähti liikkeelle kuukautta tavallista aiemmin. ”Maatalousväki on nopeasti tottunut asioimaan etänä”, Korhonen kuvailee.

Hankkijan työkalukaupan hankintajohtaja Risto Varis puolestaan kertoo, että työkonekaupan näkymät ensi vuodelle ovat valoisat. Varis arvioi, että ensi vuodelle koneita myydään lukumäärällisesti vähemmän, mutta kategorisesti koneet ovat isompia. ”Isossa kuvassa koneketjujen kokonaistehokkuus korostuu”, Varis jatkaa.

Myös Wihuri on lähtenyt mukaan tämän vuoden aikana traktori- ja työkonekauppaan. Miten tämä näkyy?

Lue lisää konekauppiaiden ajatuksia maatalouskoneiden ennakkomyynnistä Koneviestin nettisivuilta!

Lue lisää

Keskusta esitteli vaihtoehtonsa liikenteen päästövähennyksille: "Hallitusohjelman mukaiset polttoaineveron korotukset on tehty, eikä uusia tule."

Kaarinan koululaiset pyörittivät lumesta suurlumipalloja – auratraktori ollut liikkeessä aamukolmesta

Merenkurkussa aallonkorkeus ylittää neljä metriä – kaakkoismyrsky myöhästyttää Wasa Expressin tuloa Uumajasta Vaasaan

Auramies Anssi Niemellä oli keskiyöllä 17 tuntia töitä takana ja muutama tunti edessä – lumitöitä painetaan nyt liki vuorokauden ympäri