LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Koneet & autot

Aarre: Miten mönkijä sopii metsätöihin? Hankinta kannattaa harkita tarkkaan, sillä maasto vaikuttaa paljon töiden onnistumiseen

Jos mönkijää haluaa käyttää puunajoon, tarvitaan hyvä metsäkärry.
Risto Jussila
Runko nostetaan vinssillä tasapainopisteestä ilmaan. Sen jälkeen puomi ja runko kääntyvät helposti käyttäjän liikkeiden ohjaamina.

Mönkijä voi olla metsätöissä näppärä apu, koska sillä voi kuljettaa sahat, pöntöt, taimet sekä poltto- ja hankintapuut. Puiden ja muiden suurien kuormien kuljettaminen onnistuu hyvällä metsäkärryllä.

Kaikkiin metsiin mönkijä ei kuitenkaan sovi, joten sen hankinta kannattaa miettiä tarkkaan. Mönkijällä kulkeminen edellyttää sopivia väyliä ja erityisesti kuorman kanssa mönkkärillä jää helposti jumiin.

Mönkkärille ovat myrkkyä esimerkiksi jyrkähköt rinteet, kivikkoiset metsät, suot ja muut vetiset alueet sekä ojaverkostot.

Vaikka näitä ei olisikaan, metsä ei sittenkään ehkä ole riittävän tasainen ja helppokulkuinen, jotta siellä voisi luovia mönkijällä kärryn kanssa tai edes ilman kärryä.

Ihanteellisinta maastoa on kuiva ja tasainen mäntykangas. Tavallisempaa on kuitenkin se, että metsästä löytyy enintään joitakin valmiita väyliä tai luontaisesti tasaisia alueita, joilla mönkijällä ja kärryllä pääsee ajamaan kuorma päällä jäämättä jumiin.

Metsäkärry laajentaa huomattavasti mönkijän hyötykäytön mahdollisuuksia metsässä. Mitä muita lisävarusteita hankintahakkaaja tarvitsee mönkijään? Katso vinkit puunajoon sekä metsäkärryn käyttöön Aarteen videosta!

Lue lisää

Aarre: Lapinjärvellä asuva maanviljelijä Matti Vilén metsästää valkohäntäpeuroja omilla maillaan – Riistapellolla Vilén kasvattaa viljaa ja härkäpapua

Näin metsäsi pelastaa Euroopan

Aarre: Hannu Hautalan mukaan erinomaisten luontokuvien taustalla on 80 prosenttia luonnon tuntemusta ja 20 prosenttia kuvaustekniikkaa – ”Ilman ennakkovalmisteluja arkojen kohteiden kuvaaminen olisi lähes mahdotonta”

Aarre: Kaari Utrio on surullinen ja vihainen nykyihmisen lyhytjänteisyydestä – Perspektiiviä saadakseen suomalaisen pitäisi mennä hänen mielestään useammin metsään