MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Koneet & autot

Viime vuonna sattui satatuhatta liikennevahinkoa, joista lähes puolet parkkipaikoilla – henkilövahinkojen määrä ei ole laskenut

Vuoden 2019 liikennevahingoista 82 prosenttia oli omaisuusvahinkoja ja 18 prosenttia henkilövahinkoja.
Jarkko Sirkiä
Viime vuonna eniten liikennevahinkoja tapahtui tammikuussa.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan viime vuonna tapahtui liikennevakuutuksesta korvattuja vahinkoja 99 480. Määrä laski vajaat kolme prosenttia edellisestä vuodesta.

Vahingoista 45 prosenttia sattui parkkipaikoilla. Yleisin liikennevakuutuksesta korvattu vahinko oli peruutusvahinko.

Vuoden 2019 liikennevahingoista 82 prosenttia oli omaisuusvahinkoja ja 18 prosenttia henkilövahinkoja. Liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita oli 23 008 henkilöä, joista 313 sai vakavia vammoja.

"Liikennevahinkojen määrää ei ole saatu merkittävään laskuun. Viime vuonna vahingot vähenivät alle kolmella prosentilla edellisestä vuodesta. Henkilövahinkojen määrässä ei ole tapahtunut suotuisaa kehitystä viimeiseen kymmeneen vuoteen. Viranomaisten valmisteilla oleville liikenneturvallisuusstrategioille ja niiden perusteella tehtäville turvallisuustoimenpiteille on suuri tarve", OTI:n liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari kertoo tiedotteessa.

Liikennevahingoista lähes joka kolmas tapahtui peruutettaessa.

"Parkkipaikoilla tapahtuvia kolhuja voi välttää ajamalla parkkiruutuun läpi tai peruuttamalla siihen, sillä poisperuuttamisessa on enemmän riskejä. Lumisella kelillä kannattaa ennen liikkeelle lähtöä puhdistaa lumet ikkunoiden lisäksi myös auton mahdollisten tutkien ja kameroiden edestä, OTI:n liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty vinkkaa.

Kolmannes liikennevakuutuksesta korvatuista vakavista vammautumisista tapahtui moottoripyöräilijöille ja mopoilijoille. Vuodesta 2018 heille sattuneet yksittäisvahingot vähenivät kuitenkin huomattavasti.

Moottoripyöräilijöiden yksittäisvahinkoja tapahtui 1 459, mikä on noin 300 vähemmän kuin vuonna 2018. Myös mopoilijoiden vahingot vähenivät 200 tapauksella 1 522:een.

Moottorikelkkailijoiden osuus, 7 prosenttia, vakavasti vammautuneista on korkea kelkkojen määrään nähden. Mopoilijoiden, moottoripyöräilijöiden ja kelkkailijoiden vammautumiset kattoivat kaikkiaan 40 prosenttia liikennevakuutuksesta korvatuista vakavista vammautumisista.

Viime vuonna eniten liikennevahinkoja tapahtui tammikuussa. Tammikuussa oli monta päivää, jolloin liikennevahinkoja tapahtui yli 500. Keskimäärin vahinkoja tapahtui viime vuonna 270 päivässä.

Kolareiden määrää voi tarkastella paikkakunnittain liikennevahinkoportaalissa.

Lue lisää

Liikenneturva: Heikoille jäille ei pidä mennä – valtaosa kuolemaan johtaneista moottorikelkkaturmista sattuu jäällä

Maanteillä kymmenittäin turmia lumipyryssä – Seinäjoella kuolema nokkakolarissa, Porissa ja Vantaalla suistui linja-autoja tieltä

Maanteillä kymmenittäin turmia lumipyryssä – Nurmossa vakava loukkaantuminen nokkakolarissa

Video: Tätä jättiä ei välttämättä kannata lähteä ohittamaan – pitkä yhdistelmä vaatii normirekkaa selvästi pidemmän ajan ja tienpätkän