Pienehkö magneettiporakone sopii hyvin erilaisten valmiiden terärakenteiden poraukseen. Se eroaa tavallisesta porakoneesta siinä, että laitteessa olevan vahvan sähkö- tai kestomagneetin avulla porakone pysyy hyvin porattavassa kohteessa paikoillaan. Magneettiporakoneella isojenkin reikien poraus onnistuu kätevästi myös pystysuoriin tai vinoihin teräspintoihin, ja esimerkiksi vanteisiin ja runkopalkkeihin poraaminen sujuu melko helposti.
Koneviesti vertaili neljää erilaista magneettiporakonetta. Mukana vertailussa oli niin johdollisia kuin akkukäyttöisiäkin koneita. Johdollisten koneiden hinta liikkuu noin 700 euron tuntumassa ja ammattikäyttöön tarkoitetut akkukoneet ovat ohjehinnaltaan noin 2000 euroa.
Koska poraaminen vaatii paljon tehoa, magneettiporakoneet olivat aiemmin pelkästään verkkovirtakäyttöisiä. Kehitys on kuitenkin mennyt myös magneettiporissa eteenpäin ja mm. Milwaukee ja Fein tarjoavat koneita, jotka saavat virtansa akuista. Akkulaitteiden ja johdollisten porien vertaaminen on hankalaa – mutta esimerkiksi toisessa akullisessa testikoneessa 12 AH:n akku kesti jaksottaista käyttöä useita työpäiviä ilman latausta. Näin ollen myöskään akun kestoaika ei enää välttämättä rajoita tehtävää työtä.
Vertailussa mukana olleissa kalliimmissa koneissa käytettiin työstettävän kohteen kiinnitykseen kestomagneettia. Edullisemmissa johtokoneissa käytettiin sähkömagneettia, joka käytössä kuumeni nopeasti kättä lämpöisemmäksi. Onkin hyvä huomioida, ettei sähkömagneettia ole suositeltavaa pitää päällä pitkiä aikoja.
Magneettiporakoneen käytössä on otettava huomioon muutamia turvallisuusseikkoja. Magneettiporan voimakas sähkömagneettinen kenttä voi aiheuttaa häiriöitä herkille elektroniikkalaitteille esimerkiksi sydämentahdistimille. Myös tietokoneet ja muistitikut kannattaa pitää kaukana magneettiporista.
Magneettiporakoneet saattavat siirreltävyydestään huolimatta painaa yli 20 kiloa, joten niiden käsittelyssä pitää olla varovainen.
Millaiset terät soveltuvat magneettiporakoneeseen? Entä millaisia arvioita saivat vertailussa mukana olleet magneettiporat?
Lue juttu kokonaisuudessaan Koneviestin nettisivuilta!
Sinua saattaa kiinnostaa myös Koneviestin työkaluartikkeli: