Koneet & autot

Romutuspalkkion porsaanreikä tukitaan, uuteen autoon voi käyttää vain yhden palkkion

Lain alkuperäinen muotoilu mahdollisti kymmenien palkkioiden yhdistämisen.
Jarmo Palokallio
Liikenne- ja viestintäministeriö ei hyväksy useiden romutuspalkkioiden yhdistämistä.

Liikenne- ja viestintävirasto katsoo, että voimassaolevan romutuspalkkiolain säännökset mahdollistavat vain yhden romutuspalkkion yhtä hankittavaa henkilöautoa kohti. Romutuspalkkion alkuperäinen sanamuoto mahdollistaa myös palkkioiden ketjuttamisen.

Virasto on saanut useita hakemuksia, joissa on niputettu useita romuautoja uuden auton hankintaa varten. Kymmenissä hakemuksissa, jotka sisältävät yhteensä satoja autoja, on ilmennyt viitteitä väärinkäytöksistä.

Virasto on viemässä selviä väärinkäytöksiä poliisin esitutkintaan.

Laki henkilöautojen romutuspalkkiosta tuli voimaan joulukuussa. Romutuspalkkion myöntämisestä ja valvonnasta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto.

Lain ensisijaisena tarkoituksena on vähentää liikenteen päästöjä ja uudistaa Suomen ajoneuvokantaa sekä elvyttää taloutta autokaupan osalta Covid-19 -pandemian aikana.

Romutuspalkkiolain mukaan valtion varoista myönnetään avustusta uuden henkilöauton, sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän yhdistämispalvelun hankintaan romutettavan auton tilalle.

Hankittavan auton käyttövoimasta riippuen romutuspalkkion suuruus on 1 000–2 000 euroa. Joukkoliikennelipun tai sähköavusteisen polkupyörän hankkimiseen palkkiota myönnetään korkeintaan 1 000 euroa.

Tarkemmat romutuspalkkion ehdot löytyvät täältä.

Lue lisää

Romutuspalkkiorahat riittivät – käyttämättä jäi vajaa miljoona euroa

Tiekarhuja valmistaa Pohjoismaissa vain tämä yritys Kiteellä – koneista tuli Suomessa harvinaisia vaikka niille löytyisi paljon töitä

Poliisi takavarikoi jättimäisen rikossaaliin Heinolassa: Rötöstelijät veivät muun muassa viisi lava-autoa, moottorikelkkoja, mönkijöitä, perävaunuja, pienkoneita... Katso, onko omasi joukossa!

Video: Näin ME-jääkaruselli pyörii – Janne Käpylehdon hurjat suunnitelmat Lappajärvelle: ”Ensi vuonna tehdään kilometrin karuselli, jossa saunakylä, ravintoloita ja valoteoksia”