Koneet & autot

Fortum avaa uuden kierrätyslaitoksen Ikaalisiin: voi kierrättää noin 10 000 sähköauton akkua vuodessa

Liikenteen sähköistyminen lisää merkittävästi arvokkaiden akkumetallien, kuten litiumin, nikkelin, koboltin ja mangaanin kysyntää.
Jaana Kankaanpää
Sähköautojen määrän ennustetaan kasvavan merkittävästi seuraavan 10 vuoden aikana.

Fortum avaa uuden mekaaniseen kierrätyslaitoksen Ikaalisiin. Laitoksen toiminta käynnistyy helmikuussa ja sen odotetaan työllistävän tulevaisuudessa noin 20 työntekijää.

Kestävästi tuotetuille raaka-aineille on kasvava, globaali tarve, sillä liikenteen sähköistyminen lisää merkittävästi litium-akkujen sisältämien arvokkaiden akkumetallien, kuten litiumin, nikkelin, koboltin ja mangaanin kysyntää, Fortumin tiedotteessa sanotaan.

Yhtiö on kehittänyt uusia ja entistä tehokkaampia tapoja litiumioniakkujen elinkaaren optimointiin ja laajentaa lähivuosina akkuliiketoimintaansa.

"Ikaalisten uusi tehtaamme täydentää nykyistä kierrätystoimintaamme Suomessa ja antaa meille kapasiteetin kierrättää noin 3 000 tonnia käytöstä poistuneita akkuja vuodessa, mikä vastaa noin 10 000 sähköauton akkua", kertoo liiketoimintajohtaja Tero Holländer Fortumin akkuliiketoiminnasta.

"Tavoitteenamme on lisätä kapasiteettia tasaisesti tulevina kuukausina ja vuosina, jotta voimme osaltamme tukea sähköisen liikenteen mukanaan tuomaa kasvavaa autoteollisuuden raaka-ainetarvetta. Tarjoamalla kestävästi tuotettuja kierrätysraaka-aineita tuomme merkittävää arvoa kumppaneillemme ja asiakkaillemme, kuten myös Suomen akkuteollisuudelle, jolla on täydet edellytykset ottaa johtoasema sähköautoakkujen toimitusketjussa", Holländer sanoo.

Litiumioniakkujen globaali markkina-arvo oli noin 1,3 miljardia euroa vuonna 2019. Sen odotetaan nousevan tulevina vuosina yli 20 miljardiin euroon. Kansainvälisen energiajärjestön ennusteen mukaan sähköautojen määrä maailman teillä kasvaa kolmesta miljoonasta 125 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää

Suomi rahoittaa turvevoimalan rakentamista Ruandaan, vaikka turpeen energiakäytöstä pyristellään eroon Suomessa

Nyt tiedän paremmin

Uusiutuvan energian hankkeet lisääntyvät nopeasti Suomessa ja maailmalla – "Puhutaan aivan valtavista investoinneista"

"Olemme kauhuissamme": Ravitalli pelkää hukkuvansa kakkaan, kun Fortumin lantapalvelu yhtäkkiä lakkaa