Koneet & autot

Täyssähköautojen vuoro ei koittanut vielä - Vuoden Autoksi 2021 kiilasi Škoda Octavia

Auto- ja liikennetoimittajat valitsivat voittajan tiukkojen koeajojen jälkeen 27 viime vuoden uutuudesta.
Jarmo Palokallio
Suomalaisten suosikkeihin kuuluva ja Vuoden Autoksi valittu Škoda Octavia uudistui viime vuonna.

Vuoden Autoksi Suomessa 2021 on valittu Škoda Octavia. Auto- ja liikennetoimittajien valitsema voittaja julkistettiin Auto- ja liikennegaalassa keskiviikkona.

Voitto oli Škodalle toinen perättäinen. Octavia sai kiitosta kokonaisuudestaan ja muuntautuvuudestaan. Maahantuojan mukaan on vaikea kuvitella kenelle se ei sopisi.

Toiseksi kisassa pääsi Volkswagen ID.3 ja kolmannen sijan nappasi Toyota Yaris.

Auto- ja liikennetoimittajat valitsivat voittajan viime vuonna esitellyistä 27 uutuusmallista. Koska autouutuuksien kirjo oli suuri, voittajan valinta ei ollut yksinkertaista.

Tuomareina toimineet toimittajat painottivat eniten auton rahalle antamaa vastinetta. Sen lisäksi vaakakupissa painoivat tuomareiden omat mieltymykset. Osa heistä arvosti turvallisuutta, toiset käytännöllisyyttä, mukavuutta, ympäristöystävällisyyttä tai uusia teknisiä ratkaisuja.

Äänestys oli kaksiosainen. Ensimmäisen Nummelan lentokentällä järjestetyn koeajokierroksen jälkeen toimittajat nostivat finaaliin kuusi uutuutta.

Ne olivat Peugeot 2008, Porsche Taycan, Renault Captur, Škoda Octavia, Toyota Yaris ja Volkswagen ID.3. Finalistit koeajettiin vielä toistamiseen KymiRingillä.

Viime vuoden trendinä oli sähköisten voimalinjojen yleistyminen. Se näkyi myös finaalissa. Porsche Taycan ja Volkswagen ID.3 ovat täyssähköisiä ja sellaisena saa myös Peugeot 2008:n.

Ladattavat hybridiversiot oli tarjolla Renault Capturiin ja Škoda Octaviaan. Toyota Yaris taas oli kevythybridi.

Alunperin ehdolla olleista 27 autoistakin vain Hyundai i10 ja Nissan Juke olivat saatavilla pelkästään perinteisellä polttomoottorilla varustettuna.

Vuoden Autoja on valittu nyt Suomessa seitsemän kertaa. Edellisvuoden tärkein autouutuus Suomessa oli Škoda Kamiq. Se nappasi voiton selkeällä erolla muihin.

Kamiq sai kehuja Octavian tapaan etenkin tiloillaan ja tasaisen varmalla esityksellä. Sitä ennen voittoon ovat yltäneet Ford Focus, Seat ibiza, Volkswagen Passat, Opel Astra ja Volvo V90/S90.

Palkinto on siivittänyt voittajamallien myyntiä.

Yleisön suosikiksi Vuoden Auto 2021 -äänestyksessä nousi Porsche Taycan.

Jarmo Palokallio
Toiseksi tullut Volkswagen ID.3 rantautui Suomeen syksyllä, minkä jälkeen se nousi nopeasti sähköautosuosikiksi.
Lue lisää

Joko nyt on sähköauton vuoro - Vuoden Auto 2021 -kisassa mukana 27 uutta automallia

Mietityttääkö katupöly? Ikäviä haittoja voi ehkäistä jo nyt, kun lumi on vielä maassa

Peugeot 308 päivittyi toistamiseen – näin näyttävä digimittaristo toimi koeajossa

Lunta tulee liki kaikkialla Suomessa ja pakkanen alkaa pian kiristyä – autoilijoiden kannattaa olla varuillaan