Koneet & autot

Sarjaromuttajien päivät ovat luetut – kohutun romutuspalkkiolain muutos tulee voimaan perjantaina

Paljon keskustelua herättäneeseen henkilöautojen romutuspalkkiota koskevaan lakiin tulee perjantaina odotettu tarkennus.
Ville-Petteri Määttä
Yhtä romutuspalkkiota voi käyttää vain yhden uuden henkilöauton, sähköavusteisen polkupyörän tai joukkoliikennelipun hankintaan.

Hallitus esitti torstaina, että presidentti vahvistaisi perjantaina romutuspalkkiota koskevan lakimuutoksen.

Muutoksessa on kyse teknisestä tarkennuksesta. Lakiin lisätään uusi momentti, jonka mukaan yhden uuden henkilöauton, sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän yhdistämispalvelun hankintaan voidaan myöntää vain yksi romutuspalkkio.

Asiasta syntyi viime vuonna epäselvyyttä, kun Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedotti, että romutuspalkkion voi saada useammasta kuin yhdestä autosta.

Suomen Kuvalehden mukaan sekaannus johti siihen, että yli 200 ihmistä romutti useampia autoja uskoen saavansa hyvityksen jokaisesta.

Yhdestä romutettavasta autosta maksettava korvaus on 2 000 euroa, jos tilalle ostaa esimerkiksi uuden vähäpäästöisen auton. Romutuspalkkion voi käyttää myös esimerkiksi uuden sähköavusteisen polkupyörän tai joukkoliikenteen kausilipun hankintaan, jolloin palkkio on enintään tuhat euroa.

Romutuspalkkiota voi saada 2 000 euroa uuden flexfuel-auton eli korkeaseosetanoliauton, kaasuauton, täyssähköauton tai enintään 95 grammaa kilometrillä hiilidioksidia päästävän ladattavan hybridin hankintaan ja 1 000 euroa auton hankintaa varten, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 grammaa kilometriä kohden.

Romutuspalkkiota varten on varattu kahdeksan miljoonaa euroa vuoden 2020 seitsemännessä lisätalousarviossa. Palkkiota maksetaan niin kauan kuin määrärahaa riittää. Tuen myöntämisestä ja valvonnasta vastaa Traficom.

Liikenne- ja viestintäministeriössä selvitetään parhaillaan romutuspalkkion valmistelua ja tiedonkulkua.

Lue lisää:

SK: Traficom tulkitsi lakia väärin – pieleen mennyt tiedottaminen johti satojen autojen tarpeettomaan romutukseen

Lue lisää

Yli kolmasosan julkisen sektorin ajoneuvohankinnoista oltava hybridejä tai täyssähköautoja – uusi laki astui voimaan elokuun alussa

Droneihin tulee tieto lennättäjästä – rekisteriä kerätään parhaillaan, mutta siinä on mukana vasta joka viides lennättäjä

Unkarissa pääministeripuolue yrittää kieltää homoseksuaalisuuden "mainostamisen"

Nyt tarkkana, tekstiviesti pyytää haittaohjelman lataamista kännykkääsi – Traficomin mukaan viruksen saastuttamasta laitteesta voi vuotaa käyttäjän salasanoja