Koneet & autot

Hankintalain soveltaminen jättää Koneviestin päätoimittajan mielestä toivomisen varaa myös traktorikaupoissa: "Joskus kunta on vaatinut traktorilta tiettyä väriä, vaikka väri ei vaikuta traktorin tuottavuuteen eikä arvon säilymiseen"

Koneviestin päätoimittaja huomauttaa, että hankintalakia sovelletaan usein vähintäänkin erikoisella tavalla.
Jarno Mela
Normaalisti traktoria ostavalla asiakkaalla on oikeus itse päättää, millaisen traktorin hän haluaa ja keneltä hän sen ostaa.

Koneviestin päätoimittaja Eemeli Linna toteaa Koneviestin tuoreimmassa pääkirjoituksessa, ettei hankintalakia sovelleta reilusti traktorikaupoissa. Aiemmin hankintalaki on puhuttanut esimerkiksi ruokahankinnoissa.

Hankintalain tarkoituksena on taata rehti kilpailu ja viisaat hankinnat. Linna huomauttaa, että lakia sovelletaan kuitenkin usein vähintäänkin erikoisella tavalla. Kyse on siitä, että hankinnat tehdään lain kirjaimen, mutta ei sen hengen mukaisesti.

Traktorihankinnoissa lain hengen vastainen toiminta tarkoittaa sitä, että kaupunki tai kunta asettaa tarjouksen tekijöille teknisiä vaatimuksia, joilla tarjokkaita voidaan järjestelmällisesti pudottaa ulos kilpailusta.

"Jos kaupunki vaatii, että traktorissa on oltava powershift-vaihteisto tietynlaisella pika- ja aluevaihdejaolla, valtamerkeistä neljä viidestä on tarjouskilpailusta ulkona", Linna kirjoittaa.

Vaatimukset voivat mennä vielä tätäkin pidemmälle ja touhu alkaa saada melko kummallisia sävyjä.

"Joskus kunta on vaatinut traktorilta tiettyä väriä, vaikka väri ei vaikuta traktorin tuottavuuteen eikä arvon säilymiseen", päätoimittaja huomauttaa.

Normaalisti traktoria ostavalla asiakkaalla on oikeus itse päättää, millaisen traktorin hän haluaa ja keneltä hän sen ostaa. Ongelmia voi Linnan mukaan olla luvassa silloin, jos yksittäinen traktorimyyjä pääsee määrittelemään, ett kilpailutuskriteereissä pitää olla tiettyjä teknisiä vaatimuksia.

"Erikoisvarusteet pitää pystyä perustelemaan traktorin käytön näkökulmasta läpinäkyvästi", Linna painottaa.

Koko pääkirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Lue lisää:

Elintarvikkeiden hankintakriteerit uusiksi – kotimaisuuden sijaan voidaan vaatia esimerkiksi salmonellavapautta

Yrittäjät: Ostajat pilkkokaa isot hankinnat ja keskustelkaa niistä etukäteen oman seudun myyjien kanssa – "Tarkoitus ei ole, että paikallinen yritys voittaa, vaan että se pääsee edes mukaan"

Pääkaupunkiseudun yrittäjät: Julkisissa hankinnoissa pärjää vain, jos kuuluu hyvä veli -verkostoon

Lue lisää

Turpeen alasajo näkyy jo konekaupassa ja -huollossa: "Se on vähentänyt myyntiämme tähän mennessä 800 000 euroa"

Vuokratraktoreiden suosio kasvussa – "Vuokratraktori onkin ollut hyvä ratkaisu kuukauden tarpeeseen"

Poliisi varoittaa verkossa myytävistä olemattomista traktoreista: Myyjät käyttäneet hyväksi lappilaisuutta ja siihen usein rinnastettavaa rehellisen kauppamiehen mainetta

Markkinakatsaus: Vuonna 2019 fosfori halpeni ja traktorikauppa hyytyi