Koneet & autot

Koneviesti: Latupohjien teko käy tehokkaasti traktorilla ja jyrsimellä, vaikka hangen pinta olisi jäässä

Koneviesti kokeili haastavissa olosuhteissa traktorivetoisen Mueller Tornado -latujyrsimen, joka on kustannustehokas keino hiihtolatujen ylläpitoon. Varsinkin kovettuneelle ja jäiselle urapohjalle jyrsin oli nappivaihtoehto.
Seppo Nykänen
Tasaisella pinnalla latu-urat onnistuivat hyvin, mutta epätasaisessa maastossa latu-urat kärsivät traktorin heilumisesta. Ratkaisuna tähän ovat paineakut, jotka parantaisivat työn jälkeä.

Mueller Tornado -latukone on rakenteeltaan kelajyrsin, joka asennetaan traktorin kolmipistenostolaitteeseen.  Laitteen sivuilla on muoviset siivekkeet, jotka keräävät lunta ja peittävät traktorin jäljet. Jyrsin hienontaa lumen pinnan, jonka koneen takaosa tasoittaa. Varustuksesta riippuen kerta-ajolla syntyy hyvä alusta perinteiseen tai luisteluhiihtoon. Jyrsimen toinen etu on se, että sen piikit pystyvät hienontamaan pakkaslumen rakennetta ja lumikiteitä. Jyrsiessä syntyy lunta hieman sulattavaa kitkaa, jonka jäljiltä pakkaslumi kovettuu kantavaksi. 

Jyrsimessä on sisällä pyörivä, hammastuksella varustettu rumpu, jonka leveys on 2,4 metriä. Rumpu saa voimansa traktorin voimanottoakselilta. Tämän lisäksi jyrän keskiosissa on kulmavaihde, josta voima siirtyy nivelakseleilla jyrsimen molempiin päihin sekä sieltä kiilahihnavälityksillä rummulle. Pitkän rummun molemmissa päissä on hihnaveto, ja varsinkin jäisellä uralla jyrsin tarvitse paljon voimaa. Traktorin tehosuositus onkin 90–280 hevosvoimaa. 

Latujyrsimen rungon takaosassa on uritettu tasauslevy, jolla syntyy alusta luisteluhiihtoa varten. Kokeillussa laitteessa oli lisänä kaksi latuhöylää, joita painotettiin kaksitoimisilla hydraulisylintereillä.   

Ongelmiakin kokeilun aikana ilmeni. Latujyrsin ei ole parhaimmillaan epätasaisessa maastossa, sillä ajon aikana joutuu jatkuvasti säätämään painetta hydrauliikan käyttövivulla. Tämä johtuu siitä, että kun traktorin keula laski epätasaisessa maastossa, jyrsimen höylät kevenivät tai nousivat irti lumesta. Keventäminen murtaa latuja erityisesti ladun keskiosasta. Ongelman voi ratkaista lisävarusteena saatavilla paineakuilla, jotka hoitavat paineenvaihtelut automaattisesti ja latulevyjen painotus pysyy tasaisena. 

Miten Mueller Tornado -latujyrsin toimi erilaisissa sääolosuhteissa? 

Lue kokeilusta tarkemmin Koneviestin nettisivuilta!

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraava KV Plus Tilaajille -artikkeli:

Alpina Sherpa -moottorikelkka, Transalp-kuljetusreki ja F-250-latukone testissä – yhdistelmä sijoittuu moottorikelkan ja latutampparin väliin

Lue lisää

Traktorilla latua tasamaille

Lapin soratiestöllä vaikein kelirikko vuosiin – 12 tonnin painorajoituksia on asetettu yli 1 000 tiekilometrille, joista 730 kilometriä on sorateillä

Tällaisia kuskeja suomalaiset pelkäävät liikenteessä – yksittäisen kuljettajan näkökulmasta ajonopeuden noston vaikutukset ovat selkeitä

Päijänneajon tuplavoittaja Eemil Pohjola tähyää MM-sarjaan, jos rahat riittävät ja korona suo – Katso videolta, kuinka kulkee kelirikkoisella motocrossradalla