Koneet & autot

Peugeot 5008 dieselin kulutus jää yllättävän matalalle

Autossa riittää tilaa, siinä on seitsemän paikkaa vakiona.
Jarmo Palokallio
5008 tarjoaa seitsemän paikkaa tai 780 litran tavaratilan.

Peugeot 5008 on oiva vaihtoehto paljon tilaa tarvitsevalle autoilijalle. Nykykäytännöstä poiketen auto on tarjolla vain perinteisillä polttomoottoreilla.

MT koeajoi auton dieselmoottorilla. Se osoittautui hyvin toimivaksi ja vähäpäästöiseksi vaihtoehdoksi. Jos autolle on tiedossa paljon kilometrejä, dieseliä ei missään nimessä kannata sivuuttaa.

Peugeot esitteli nykyisen 5008 katumaasturin vuonna 2017. Se jatkaa paljon samalla linjalla kuin pienempi ja pari vuotta aiemmin esitelty, pikkusiskosta käyvä 3008.

5008 on vajaa parikymmentä senttiä sisartaan pidempi. Se tuo etenkin taakse lisää tilaa.

Nyt mallit ovat käyneet läpi kevyen kauneusleikkauksen. 5008:n maski ja perän ilme ovat menneet uusiksi. Myös sisustaa on pistetty uusiksi entistä laadukkaammilla materiaaleilla.

Kojelaudan keskellä oleva kosketusnäyttö on Allure- ja GT-malleissa 10-tuumainen, ja siihen kuuluu navigointi.

Näytön alla on tuttuun tapaan painokytkimet, jotka nopeuttavat halutun näkymän löytymistä. Niiden toiminta kannattaa käydä läpi ennen liikkeelle lähtöä.

Digitaalista mittaristoa katsellaan pienen ratin ylitse. Osa näytön alareunasta saattaa jäädä katveeseen kuskin mitoista riippuen

Auton varustelu on kohtuullisen hyvä alimmallakin tasolla. Siihen kuuluu muun muassa automaattinen hätäjarrutustoiminto, joka havaitsee jalankulkijat ja pyöräilijät.

GT-varusteluun kuuluvat aktiivinen vakionopeudensäädin, pimeänäköjärjestelmä ja ajo­avustin.

Auton tilat riittävät kolmeen penkkiriviin. Tavaratilan pohjasta kätevästi nousevat penkit ovat vakiovaruste. Ne voi irrottaa ja siirtää varastoon, jos niille ei ole käyttöä.

Käsivaihteisen 130-hevos­voimaisen bensaversion lähtöhinta on 32 217 euroa.

Koeajossa olleen 130-hevosvoimaisen automaattidieselin kulutus matka-­ajossa pysyi selvästi alle viidessä litrassa 100 kilometrillä, mikä on hyvä suoritus talvi­keleillä. Diesel­version lähtöhinta on 33 250 euroa.

Lue lisää

Nissan kirii autokaupassa

Peugeot odottaa sähäkästä 2008-mallista uutta syömähammasta

LIIKENTEESTÄ LYHYESTI

säästöä massatuotannolla