Koneet & autot

Mercedes-Benz painoi EQA-sähköauton hinnan alle 50 000 euroon

Auton akuissa riittää edullisissa olosuhteissa virtaa jopa 424 kilometrin matkalle.
Jarmo Palokallio
EQA on oikeutettu 2000 euron sähköauton hankintatukeen.

Mercedes-Benzin uuden EQA-sähköauton hinta alkaa 49 970 eurosta, mikä oikeuttaa 2 000 euron hankintatukeen. Auton valtteina ovat nopea 100 kilowatin lataus ja jopa 424 kilometrin toimintamatka.

EQA on Mercedes-Benzin ensimmäinen täyssähköauto suosittuun kompaktiautoluokkaan. Auto on läheistä sukua Mercedes GLA:lle.

EQA 250 -malli vaikutti koeajossa mukavalta ja toimivalta kokonaisuudelta. Sen virallisen WLTP-syklin mukainen keskikulutus on 17,9 kilowattituntia 100 kilometrillä. Kevätkeleillä kevyessä kaupunkiajossa auton kulutus pysyi 19 kilowattitunnin tuntumassa.

Tehoa sähkömoottorista irtoaa 140 kilowattia. Sen kilpailijoita ovat esimerkiksi Polestar 2, Audi Q4 E-tron ja BMW i3, mutta myös Hyundai Kona ja Volskwagen ID.3.

EQA on varustettu 11 kW:n sisäisellä laturilla koti- ja keskinopeaan lataukseen. Pikalatauksen maksimiteho on 100 kW. Sillä auton akun saa varattua 30 minuutissa tyhjästä 80 prosenttiin.

Latauksen apuna käytössä on tekoälyä, joka esimerkiksi laskee vakiovarusteena olevan navigaattorin avulla reititykset ja etsii matkan suorittamiseen tarvittavat latauspaikat valmiiksi.

Lataustulosta parantaa akuston esilämmitys ja toisaalta jäähdytys.

Akusto on sijoitettu niin, ettei se juuri syö sisä- tai tavaratilaa. Takana lattia on kuitenkin sen verran korkealla, että takapenkillä istuvien aikuisten reisituki jää heikoksi.

Auton Progressive-vakiovarustukseen kuuluvat navigaattorin lisäksi led-ajovalot kaukovaloavustimella, sähköinen takaluukku ja peruutuskamera. Tarjolla on myös näyttävämpi Electric Art ja AMG-versio. Sisältä ne eroavat esimerkiksi ohjauspyörän osalta perusversiosta.

Tavaratilaa autossa on 340 litraa, mikä riittää päivittäiseen käyttöön. Etuvetoisen auton vetokyky on 750 kiloa.

Mallivalikoima laajenee nelivedolla vielä tämän vuoden aikana.

Lue lisää

Retro-Mini iskee kattoteltalla matkailuautobuumiin

Autonrenkaat pitäisi vaihtaa samalla kertaa, vähintään samalla akselilla olevat – peräkärryjen ikivanhat renkaat onnettomuusriski

Sähkö- ja hybridiautojen renkaat voivat kulua nopeammin kuin polttomoottoriautoissa

Opelin ikoni palaa sähköisenä, mutta myyntiin malli ei pääse