Koneet & autot

Tällaisia kuskeja suomalaiset pelkäävät liikenteessä – yksittäisen kuljettajan näkökulmasta ajonopeuden noston vaikutukset ovat selkeitä

Riskirajoilla ajaminen aiheuttaa pelon lisäksi ärsyyntymistä toisissa tielläliikkujissa.
Myös matkapuhelinta käyttävät autoilijat sekä kännykkään keskittyvät jalankulkijat ja pyöräilijät aiheuttavat pelkoa monelle. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Kaaharit ja vaaralliset ohitukset aiheuttavat monessa suomalaisessa pelkoa liikenteessä, ilmenee tuoreesta selvityksestä. Liikenneturvan teettämässä kyselyssä kerättiin tietoa suomalaisten liikenteeseen liittyvistä peloista.

Yksittäisen kuljettajan näkökulmasta ajonopeuden noston vaikutukset ovat selkeitä.

"Jos jatkuvasti pyrkii ajamaan muuta liikennettä nopeammin, nopeuttaan joutuu pumppaamaan sekä kiinni ajettavan jonon että kameravalvonnan takia. Myös tarve ohittamiselle kasvaa, mikä lisää ohituksessa tapahtuvien virhearviointien tai muiden ajovirheiden riskiä", sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen tiedotteessa.

Vauhti ja riskinotto näkyvät myös onnettomuustilastoissa.

"Tilastojen valossa ulkopuoliset tekijät vaarantavat autoilijoita tai matkustajia harvemmin. Kohtalokkaita suistumis- ja kohtaamisonnettomuuksia on paljon enemmän. Näiden taustalla on usein liian kovaa nopeutta tai tyhmänrohkeaa riskinottoa. Eli auton hallinta menetetään, kun vauhtia on liikaa tai vaarallisen ohituksen päättää vastaantuleva auto", Liikenneturvan yhteyspäällikkö lisää.

Heiskasen mukaan kannattaa myös miettiä, kuinka vähän todellisuudessa voittaa aikaa sillä, että yrittää väkisin edetä nopeammin kuin muu liikennevirta.

"Jos jatkuvasti ajautuu tilanteeseen, jossa kokee muut liikkujat liian hitaiksi, on syytä korjata omaa asennetta – ja nopeutta."

Riskirajoilla ajaminen aiheuttaa pelon lisäksi ärsyyntymistä toisissa tielläliikkujissa. Eritoten sellainen toisten kuljettajien ajotapa, joka vaarantaa omaa turvallisuutta, saa sapen kuohumaan. Ärsyyntyneinä voivat muutkin ajautua ottamaan turhia riskejä liikenteessä. Tämä aiheuttaa negatiivisen kierteen, Liikenneturva painottaa.

Kaaharien ja vaarallisten ohitusten ohella suomalaiset pelkäävät liikenteessä hyvin yleisesti rattijuoppoja.

Myös matkapuhelinta käyttävät autoilijat sekä kännykkään keskittyvät jalankulkijat ja pyöräilijät aiheuttavat pelkoa monelle.

Liikenneturvan teettämän kyselyn liikennepeloista toteutti loppuvuodesta 2020 Kantar TNS. Kyselyyn vastasi runsaat tuhat ihmistä, joista autoilevia oli neljä viidesosaa.

Lue lisää

Video: Koppelo yritti johdattaa poikasiaan tien yli Lieksassa – metsäkanalintujen pesinnän onnistuminen ja poikasten pärjääminen ovat jokavuotisia jännitysnäytelmiä

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen määrä väheni yhdeksän prosenttia

"Polttoaineiden verotus ei kiristy enää tällä vaalikaudella", vakuuttaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen

Dieselillä ja kaasulla ajaminen kallistuu, mikäli liikenneverotusta selvittäneen työryhmän ehdotus toteutuu