Koneet & autot

Mitä tehdä, jos pelti rytisee liikenteessä? – "Pahimmillaan autoilijat aiheuttavat ajattelemattomalla käytöksellään lisäonnettomuuksia"

Poliisi tarvitaan paikalle, jos joku kuolee tai loukkaantuu tai tilanteessa on muuten epäselvyyttä.
Jaana Kankaanpää
Onnettomuuspaikalle ei tarvitse pysähtyä, jos tilanne on jo hallinnassa.

Suomessa sattuu keskimäärin yli 250 liikennevahinkoa päivässä. Onnettomuuspaikalle ensimmäisenä osuvien velvollisuutena on auttaa muita ja hälyttää apua.

Vuosittain Suomessa sattuu noin 100 000 liikennevakuutuksesta korvattavaa liikennevahinkoa. Useimmiten onnettomuudessa on osallisena kaksi tai useampia ajoneuvoja. "Onnettomuuspaikalle saapuvan tai onnettomuuteen joutuneen on pyrittävä estämään lisävahinkojen syntyminen, varoitettava muita tielläliikkujia sekä kykyjensä mukaan autettava loukkaantuneita tai avuttomaan tilaan jääneitä", kertoo komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisilaitokselta.

Pahimmillaan autoilijat aiheuttavat ajattelemattomalla käytöksellään vaaratilanteita tai lisäonnettomuuksia.

"Onnettomuuspaikalle saapuessa kuljettajan on pyrittävä ennakoimaan muiden toimintaa ja sovitettava omat toimensa niin, ettei lisävahinkoja syntyisi. Jos onnettomuuden uhrit jo ovat saaneet apua eikä muuta hätätilannetta ole, ei kolaripaikalle tarvitse pysähtyä."

Poliisi pitää kutsua liikenneonnettomuuspaikalle aina, kun onnettomuudessa on joku kuollut tai loukkaantunut tai jos on syntynyt merkittävää aineellista vahinkoa.

Myös silloin, kun onnettomuudesta on haittaa muulle liikenteellä tai tilanteeseen liittyy epäselvyyksiä, on hyvä ilmoittaa poliisille. Esimerkiksi jos joku onnettomuuden osapuolista yrittää paeta paikalta.

Hätäkeskus arvioi, onko aihetta hälyttää poliisi paikalle. Poliisi hälytetään ainakin, jos on syytä epäillä rikosta.

Sen sijaan, jos muu liikenne sujuu ja onnettomuuden osalliset ovat kolarin syistä yksimielisiä, ei poliisia välttämättä tarvita. Poliisille ei myöskään tarvitse ilmoittaa esimerkiksi, jos liikennevaurio on pieni, aineelliset omaisuusvahingot vähäisiä tai onnettomuuden aiheuttaja on tiedossa.

"Vakuutusyhtiön kannalta ei ole tarvetta varmuuden vuoksi kutsua poliisia paikalle lievissä liikenneonnettomuuksissa", kertoo LähiTapiolan ajoneuvovakuutusten korvauspäällikkö Mikko Tulla.

Vakuutuskorvausten sujuvan maksamisen kannalta olennaisia asioita onnettomuuspaikalla toimimiseen ovat onnettomuustietojen kirjaaminen mahdollisimman tarkasti ylös. Liikenneonnettomuuden osallisten kannattaa aina vaihtaa yhteystietonsa ja kirjata ylös onnettomuudessa osallisina olleiden ajoneuvojen rekisteritiedot.

Epäselvissä tilanteissa on myös hyvä kirjata mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot ylös. Onnettomuuspaikalla on myös hyvä ottaa valokuvia vahingoista ja onnettomuuspaikasta.

"Liikennevahingot kannattaa aina hoitaa vakuutusyhtiön kanssa tekemällä vahinkoilmoitus. En suosittele sopimaan onnettomuuksia kolaripaikalla maksettavalla rahallisella korvauksella", sanoo Tulla.

Lue lisää

Poliisin vinkit juhannuksen liikenteeseen: maltti on valttia ja pidetään korkki kiinni

Liikenne poikki Mannerheimintiellä Helsingissä – Arviolta parisataa ilmastoaktivistia osoittaa mieltään Pikkuparlamentin puiston edessä

Poliiseja kohti ammuttiin Seinäjoen rautatieasemalla

Poliisin juhlaillan keskiössä on alaikäisten päihdevalvonta turvavälien sijasta – koronaturvallisuuteen puututaan vain neuvoin ja kehotuksin