Koneet & autot

Koneviesti: Näistä syistä kunnollinen öljynsuodatin on moottorin elinehto

Koneen öljynsuodatin ei ole kovin kallis investointi, mikä saattaa synnyttää harhaluulon siitä, ettei suodattimella ole isoa roolia koneen toiminnan kannalta. Toimiva öljynsuodatin on kuitenkin moottorille välttämättömyys.
Arto Turpeinen
Kuvassa on Weycorin pyöräkuormaajan öljysuodatin.

Vaikka öljy olisi miten laadukasta tahansa, niin se ei voi estää moottorin osien kulumista ilman öljynsuodatinta. On suurempi riski jättää moottoriin suodatin vaihtamatta kuin jättää moottoriöljy vaihtamatta.

Moottoriöljyn tehtävä on poistaa kitkaa sekä kuljettaa liika lämpö pois moottorin kriittisistä osista. Öljy muodostaa ohuen kalvon liikkuvien osien väliin, jolloin se torjuu osien kulumista. Näiden lisäksi öljy kerää mukaansa haitallisia likahiukkasia kuljettaen ne pois kierrosta. Öljyn toiminta kuitenkin vaarantuu, jos seasta ei poisteta näitä haitallisia hiukkasia. Tässä mukaan kuvioon tulee öljynsuodatin.

Öljynsuodattimen tärkeänä tehtävänä on kerätä kulumista aiheuttavat hiukkaset. Hydrauliikassa öljynsuodatin sijoitetaan öljyn kierrossa siten, että se ottaa koneesta irtoavat hiukkaset mukaansa ennen kuin öljy päätyy säiliöön ja siten uudestaan pumppuun. Moottorissa suodatin on mukana heti öljykierron alussa pumpun jälkeen.

Jos suodatin on hyvin tiheä, se aiheuttaa esteen öljyn virtaukselle ja haittaa näin osien voitelua. Ongelmaa voidaan vähentää joko suurentamalla suodattimen pinta-alaa tai ohjaamalla vain pieni osa öljynvirtauksesta tiheän suodattimen kautta, jolloin muu virtaus jatkaa suodattimien ohi voideltaviin kohteisiin. Jälkimmäisenä mainittua suodatinta kutsutaan sivuvirtaussuodattimeksi. Eräissä moottorimalleissa suodatus on järjestetty kahden suodattimen avulla.

Öljynsuodatin toimii moottorissa öljyn uudistajana, jonka ansiosta öljy pysyy kauemmin käyttökelpoisena. Likaa ja epäpuhtauksia moottoriöljyyn tulee imuilman mukana, polttoaineen palaessa sekä moottorin osien kulumisesta. Suodatin kerää näitä likahiukkasia kuituihinsa.

Suodattimen ikä on kuitenkin rajallinen. Mistä tietää, milloin öljynsuodatin on vaihdettava? Entä mitä ongelmia suodattimen vaihdon laiminlyömisestä seuraa?

Lue juttu kokonaisuudessaan Koneviestin nettisivuilta!

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Rasvaprässin hankintaan kannattaa panostaa – näistä ominaisuuksista tunnistat hyvän rasvaprässin

Vuodonkorjausaineilla pika-apua öljyvuotoihin – vuotokorjauksen kohteina kaksi Fordson Super Major -traktoria

Ei ole samantekevää, mitä voitelurasvaa käyttää – asiaa koneiden voitelurasvoista (Tilaajalle)

Lue lisää

Suomessa myytiin väärennettyä moottoriöljyä yli 10 000 litraa

Väärennettyä moottoriöljyä myyty kuluttajille ympäri Suomea

Bongaatko tutun merkin kyntöpäivän paraatista? Veteraanitraktorien harrastajat tempaisivat näytöksen Maalahdessa

Liikenne- ja viestintäministeriö: Liikenne sähköistyy – Suomen kasvihuonepäästöt pienenevät ennakoitua nopeammin