Koneet & autot

Lähes puolet auton hankintaa suunnittelevista harkitsee sähkö-, hybridi- tai kaasuauton ostamista

Danske Bankin kyselyn perusteella alle 36-vuotiaat ovat lisänneet eniten autoilua ja vähentäneet julkisilla kulkemista koronakriisin takia.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Pienemmät polttoainekustannukset ovat kyselyn perusteella tärkein syy hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimiva auto.

Suomalaisten valmius hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkeva auto jatkaa kasvuaan. Nyt jo lähes puolet auton hankintaa suunnittelevista harkitsee sähkö-, hybridi- tai kaasuauton ostamista. Vuosi sitten osuus oli vajaa 40 prosenttia.

Tieto käy ilmi Danske Bankin teettämästä Autobarometri 2021 -kyselytutkimuksesta.

Pienemmät polttoainekustannukset ovat kyselyn perusteella ohittaneet pienemmät päästöt tärkeimpänä syynä hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimiva auto.

"Myös verokohtelu ja kiinnostava uusi teknologia houkuttelevat autoilijoita. Nyt suurempi joukko suomalaisista haluaa hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevan auton kuin ei halua hankkia", sanoo Danske Financen autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Altti Kuuri tiedotteessa.

Korkea hinta on edelleen tärkein syy olla hankkimatta vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevaa autoa, mutta myös toimintamatkan riittävyys ja jälleenmyyntiarvon kehittyminen huolettavat kyselyyn vastanneita.

Kyselyn perusteella alle 36-vuotiaat ovat lisänneet eniten autoilua ja vähentäneet julkisilla kulkemista koronakriisin takia. Nuorista noin neljännes kertoo lisänneensä omalla autolla liikkumista, kun koko väestöstä näin arvioi 16 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista sanoo, että koronalla ei ole ollut vaikutusta kulkemistapoihin.

Nuoret ovat myös ensimmäistä kertaa tutkimuksen historiassa eniten auton ostamisesta haaveileva ryhmä.

Danske Bank on tehnyt Autobarometriä vuodesta 2013. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 21–79-vuotiaat suomalaiset. Kysymyksiin, joissa ei tarvinnut omistaa autoa tai olla hankkimassa sellaista vastasi 1 651 vastaajaa ja auton hankintaan liittyviin kysymyksiin 1 216 vastaajaa.

Lue lisää

Sähköautot ovat moraaliposeerausta ja viherpesua, eikä niillä pelasteta maailmaa

Yle uutiset: Ajoneuvojen ja työkoneiden sähköistyminen ajoi lahtelaisyrityksen rajuun nousuun: "Tuotekehityksen osaajien haussa on haasteita"

Renault ja Terrafame aloittavat akkumateriaaleja koskevan yhteistyön – Terrafamen nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yli 60 prosenttia pienempi kuin alalla keskimäärin

Suomalaisten suosikkiautojen valmistaja luopuu nahkasisustuksista karjatalouden haitallisten ympäristövaikutusten takia