Koneet & autot

Asiantuntija: Väärä säilytys voi tuhota auton renkaat

Renkaiden kehnolla ja huonolla säilytyksellä voi lyhentää niiden elinikää merkittävästi. Aina ne eivät ole turvassa edes rengashotellissa.
Sanne Katainen
Renkaiden säilyttäminen korkeissa pinoissa voi lyhentää niiden elinkaarta.

Säilytyksellä voi tehdä paljon hallaa renkaille. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen teknisestä neuvonnasta muistuttaa, että renkaiden puhdistaminen ennen varastoimista on erittäin tärkeää.

Likaisissa renkaissa on usein kiviä ja vaikkapa sepeliä. Ne voivat vaurioittaa renkaiden pintoja, kun renkaat ovat puristuksessa toisiaan vasten. Myös vanteet säilyvät parempina, kun ne varastoidaan puhtaina.

"Itse harjaan aina myös tallin lattian ja laitan renkaiden alle vielä maton", hän sanoo.

Olennaista on myös säilytyslämpö. Sen tulisi olla nollan yläpuolella mutta alle 25 astetta. Ihanteellinen olisi 10–20 astetta sekä kuiva paikka. Renkaiden ominaisuudet heikkenevät ja elinkaari lyhenee korkeissa ja matalissa lämpötiloissa.

"Niitä ei missään tapauksessa saa säilyttää pannuhuoneessa ja vaikkapa lämpökattilan päällä."

Tärkeää on Vesalaisen mukaan myös, ettei suuria määriä renkaita pinota päällekkäin. Se aiheuttaa suurta rasitusta alimpiin renkaisiin. Näin voi tilanne olla jossain rengashotelleissa. Niinpä säilytyssopimusta tehdessä kannattaa asia selvittää rengashotellin henkilökunnan kanssa. Huono ajatus ei ole pyytää nähdä säilytystilat ja -tavat.

Tärkeää on myös, että renkaat eivät joudu tekemisiin öljyjen, liuottimien tai auringonvalon kanssa.

"Itse olen hankkinut pimentävän rullakaihtimen autotalliin estämään renkaiden altistumista suoralle auringonpaisteelle."

Lue lisää:

Heikkojen renkaiden riskit korostuvat märillä syyskeleillä – urat olisi hyvä pitää lakisääteisiä syvempinä

Autonrenkaat pitäisi vaihtaa samalla kertaa, vähintään samalla akselilla olevat – peräkärryjen ikivanhat renkaat onnettomuusriski

Lue lisää

Heikkojen renkaiden riskit korostuvat märillä syyskeleillä – urat olisi hyvä pitää lakisääteisiä syvempinä

Yksityisteistä voi tulla metsästysseuroille tuhansien eurojen lasku – teiden käyttö lisääntyy, kun metsästäjät ikääntyvät ja jahtien rytmi kiihtyy

Kaasuautot ovat jääneet autonvalmistajien suunnitelmissa sivurooliin vaikka kaasu on polttoaineena edullista sekä autoilijalle että ympäristölle

Nopeusrajoitus täyttää tänään vuosia, ja se on paljon vanhempi keksintö kuin luulit