Koneet & autot

Näitä automerkkejä päätyy eniten narun jatkoksi tiellä – nuori kuski ja vanha auto tekevät useimmiten tuttavuutta hinausauton kuljettajan kanssa

Kolme arvostettua saksalaismerkkiä löytyy automerkkien kuuman kärjen tilastosta, jossa pärjääminen on kyseenalainen kunnia. Kolmikon lisäksi yksi ranskalaisvalmiste päätyy kaikkein useimmin hinattaviksi.
Tapio Vesterinen
Pop Vakuutuksen vuosien 2019–2020 tilastotietojen mukaan auto voi päätyä tieltä korjaamon hoteisiin hyvin monista eri syistä ja ajoneuvo voi pettää ikään, merkkiin tai kuskiin katsomatta.

BMW, Mercedes-Benz, Citroen ja Audi työllistävät eniten hinausfirmoja, POP Vakuutuksen tilastot osoittavat. Hinausmääriä tutkittiin kolmen vuoden ajalta.

Useimmiten hinausauto tilataan teknisen vian takia. Huomattavasti harvemmin syynä on onnettomuus. Tässäkin on kuitenkin nähtävissä merkkikohtaisia eroja: Toyotalla yli viidennes hinauksista johtuu kolarista. Kolareiden osuus hinauksista on pienin Saabilla, 6,5 prosenttia.

Seuraavaksi vähiten kolareita on hinaustilastoihin kirjattu Citroenille, Audille ja BMW:lle. Peltien ja ihmisten kannalta tämä on tietenkin hyvä asia. Kuitenkin juuri näitä merkkejä hinataan eniten, joten teknisestä näkökulmasta tilanne ei näytä kolmikon kannalta yhtä positiiviselta.

Luotettavimmiksi osoittautuivat Toyota, Honda ja Nissan. Neljänneksi varmimmin kotiin tuovan auton paikan jakavat Skoda ja Opel.

"Erityisesti japanilaismerkit erottuvat näissäkin tilastoissa toimintavarmuudellaan. Vaikka osittain ilmiötä selittävät näillä merkeillä keskimääräistä pienemmät vuosittaiset ajokilometrit, on kuitenkin tekninen toimintavarmuus näissä keskitasoa paremmalla tasolla", toteaa tiedotteessa aktuaari- ja talousjohtaja Erkka Jalonen POP Vakuutukselta.

Hinattavaksi joutumisella on selkeä yhteys ajokilometreihin. Mitä enemmän niitä vuodessa kertyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä auto päätyy hinaukseen.

"Tämä selittää osaltaan premium-merkkien valloittamia kärkisijoja, sillä ne ovat tyypillisesti paljon ajavien autoja. Lisäksi merkit ovat myös nuorten suosiossa, mikä osaltaan lisää myös todennäköisyyttä päätyä hinausasiakkaaksi", Jalonen täydentää.

Auton ikä korreloi myös hinausten kanssa. Eniten hinataan yli kymmenen vuotta vanhoja autoja.

Kuskin iän vaikutus on päinvastainen. Mitä vanhempi kuski, sen varmemmin auto pääsee määränpäähänsä omin avuin. Nuoret kuskit tutustuvat useammin hinausalan yrittäjiin.

Yli 20-vuotiaita autoja ei ole mukana tarkastelussa, sillä niillä ei ole vakuutuksen antamaa hinausturvaa.

Naisille hinausvahinkoja sattuu noin 15 prosenttia enemmän kuin miehille.

Tilastot paljastavat sen, millaisiin ongelmiin erimerkkisten autojen matka tyypillisimmin katkeaa.

Moottorivika on yleisin hinauksen syy kaikilla vertailun autoilla. Toiseksi yleisin syy on se, ettei auto käynnisty.

Ylivoimainen moottorivikojen kuningas on Audi, jonka hinaustapauksista peräti 40 prosenttia liittyy moottorivikaan. Moottorivikojen kärkikastiin kuuluvat lisäksi Volkswagen ja Citroen.

Käynnistysongelmia on eniten Hyundailla, Renaultilla ja Nissanilla.

"Auton kunnosta huolehtimisella on suora vaikutus matkan keskeytyksiin. Pian koittava talvi poikii varmasti matkan keskeytyksiä taas tänä vuonna. Siksi esimerkiksi auton akun kunto kannattaa tarkistaa aina ennen pakkaskelejä. Samoin auton renkaiden pultit kannattaa jälkikiristää 100 km ajon jälkeen niiden vaihtamisesta", vinkkaa POP Vakuutuksen korvauspuolen operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta.

Vähemmän yleisten vikojenkin listalla erottuu joitakin merkkejä massasta.

Esimerkiksi vaihdeongelmat pysäyttävät useimmiten Fordin matkan. Kia, BMW ja Hyundai hallitsevat rengasongelmien kategoriaa. Sähköt ovat tässä tilastossa takunneet eniten Volvossa, Mersussa ja Fordissa.

Jarruvikojen ykköseksi tarkastelujaksolla nousee Kia.

Hinaamisessa tarvitaan maalaisjärkeä: "Sisulla liikahtaa kaikki"

Timo Filpus
Lue lisää

Nordean verkko- ja mobiilipankissa sekä konttoreissa häiriöitä

Palvelinsalin sähkövika kaatoi MT:n verkkosivut melkein vuorokaudeksi

Nordea ja POP selvittävät maatilalainojen koron palautusta – OP on jo luvannut maksaa

Kaleva: Sähkövika aiheutti Kylmäsen suurpalon Rantsilassa – joulukinkkuja ja poronlihaa paloi miljoonien edestä