Koneet & autot

Selkäliitto vinkkaa: Näin säästät selkääsi renkaiden vaihdossa

Koneet & autot 23.10.2017

Kun renkaiden siirrot ja nostot tehdään ergonomisesti ja maltilla, selkäkin kestää urakan paremmin.


Ennen renkaanvaihtoa lihaksia kannattaa lämmitellä.

Renkaiden vaihto aikaa taas pian olla ajankohtaista. Myös renkaiden vaihdossa oikeat työasennot auttavat välttämään sen, että selkä kipeytyy.

Kun renkaiden siirrot ja nostot tehdään ergonomisesti ja maltilla, selkäkin kestää urakan paremmin.

"Oikeilla työasennoilla voi välttää äkilliset lipsahdukset ja selän kipeytymiset. Renkaiden vaihtoon kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä kiireessä sattuu vahinkoja helpommin. Työ on myös hyvä tehdä valoisaan aikaan, jos mahdollista, sillä sekin vähentää tapaturmariskiä", selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta sanoo tiedotteessa.

Selkäliitto antaa tiedotteessaan selkäystävälliset vinkit renkaiden vaihtamiseen.

Ennen renkaanvaihtoa lihaksia kannattaa lämmitellä. Selkäliitto neuvoo tekemään kyykistyksiä ja vartalonkiertoja sekä pyörittelemään käsivarsia ja olkapäitä.

Vaihdettavat renkaat on hyvä siirtää auton lähelle esimerkiksi kotti- tai nokkakärryillä. Sen jälkeen rengas on syytä kantaa hallitussa asennossa lähellä vartaloa tai vierittää rengasta lyhyitä matkoja.

Kun irrotat pölykapselia, koukista polvia ja vältä selän kiertoa. Vaikka työvaihe on kevyt, selkä on silti syytä pitää suorassa.

Renkaan pultteja avatessa tai kiristäessä kannattaa työskennellä polvillaan, kyykyssä tai toispolviseisonnassa. Selkäliitto muistuttaa, että seisten selän asento jää kumaraksi, mikä kuormittaa ristiselkää.

Jos käytät auton omaa tunkkia, tällöin paras asento on olla maassa polvillaan, jotta pystyt pitämään selän suorassa.

Kun irrotat tai nostat rengasta, Selkäliitto neuvoo jännittämään keskivartaloa kevyesti ja tehostamaan näin vartalonlihasten tukea

Aiheeseen liittyvät artikkelit