Koneet & autot

Talvirenkaiden tarkastaminen retuperällä – Nastarenkaat voi vaihtaa tästä päivästä alkaen

Suomalaiset eivät tahdo muistaa, että renkaiden kunto ja ilmanpaineiden tarkistaminen on auton kuljettajalla.
Kari Salonen
Nastarenkaat voi vaihtaa 1.11. alkaen.

Viidesosa autokuskeista luistelee kesärenkailla liukkaiden tultua. Puolet suomalaisista puolestaan laiminlyö talvirenkaiden kunnon ja ilmanpaineiden tarkistamisen.

Tämä selviää Lähi Tapiolan tilaamasta kyselystä, johon vastasi 1 026 iältään 15–74-vuotiasta suomalaista Tutkimus tehtiin 29.9.–5.10. ja sen toteutti Kantar TNS.

Auton kuljettajan vastuulla on huolehtia renkaiden kunnosta, muistuttaa Lähi Tapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Renkaiden vaihdon ja ensimmäisten ajomatkojen jälkeen renkaita on vielä kiristettävä. Rengaspaineet olisi syytä tarkistaa noin kuukauden välein, Nieminen jatkaa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan talvirenkaisiin on vaihdettava viimeistään 1.12. Nastarenkaat voi vaihtaa 1.11. alkaen tai myös aiemmin, mikäli sää niin vaatii. Kitkarenkailla voi ajaa periaatteessa vuoden ympäri.

Talvirenkaissa on oltava vähintään 3 millimetrin urasyvyys rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskassa, lumessa ja vaikeissa keliolosuhteissa syvyyden olisi kuitenkin hyvä olla vähintään 5–6 millimetriä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nastarengaskausi päättyy – renkaita voi silti käyttää, jos keli vaatii

Nastarenkaat uusitaan liian myöhään – urasyvyyteen ei kannata luottaa

Selkäliitto vinkkaa: Näin säästät selkääsi renkaiden vaihdossa