Koneet & autot

Nastarenkaat uusitaan liian myöhään – urasyvyyteen ei kannata luottaa

Parhaat renkaat pitäisi sijoittaa taakse.
Jukka Pasonen
Rengashotelliotoksen perusteella nastarenkaiden kunnossa on suurta vaihtelua.

Autoilijan tulisi kiinnittää huomiota renkaiden urasyvyyden lisäksi myös nastoituksen kuntoon. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan nastarenkaat ajetaan turhan heikkoon kuntoon ennen uusiin vaihtoa.

Suuri osa autoilijoista on jo ehtinyt vaihtaa talvirenkaat alle. Trafi muistuttaa, että renkaiden kunto kannattaa tarkistaa samassa yhteydessä. Huolellinen kuski tarkkaillee renkaiden kuntoa myös ajokauden aikana ja kierrättää renkaita tarvittaessa.

Trafin tuoreen tutkimuksen mukaan autoilijat hankkivat uudet nastarenkaat liian myöhäisessä vaiheessa. Vanhoissa nastarenkaissa saattaa vielä olla kohtuullisesti urasyvyyttä jäljellä, mutta nastat ovat irronneet tai kuluneet loppuun.

Paremmat renkaat kannattaa sijoittaa taakse.

Rengassarjojen kuntoerot ovat kasvaneet. Tämä johtuu etuvetoisten autojen yleisyydestä ja viimeaikaisista talviolosuhteista.

Etuvetoisella autolla eturenkaiden kumi kuluu nastoja nopeammin, jolloin nastan ulkonema kasvaa ja sen kärki voi lopulta katketa. Vapaasti pyörivissä takarenkaissa taas nastat kuluvat kumia nopeammin, jolloin nastan ulkonema voi pienentyä liikaa.

Talvirenkaiden nastoituksen kunto ei heikkene tasaisesti iän mukana. Koko rengashotelliotoksen perusteella nastoitus oli kulunut huonoon kuntoon monissa tuoreemmissakin renkaissa.

Vastaavasti vähintään kuuden vuoden ikäisissä rengassarjoissa ehjien nastojen osuus sarjan huonoimmassakin renkaassa oli yllättävän usein tyydyttävällä tai jopa hyvällä tasolla.

Renkaiden kuntoon kannatta kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Yksinkertaisena vinkkinä renkaiden nastatilanteen tarkistamiseen toimiikin nastojen määrän tarkkailu.

”Nykyisten vaatimusten mukaan ajoneuvon eri renkaissa ehjien nastojen määrät saavat poiketa enintään 25 prosenttia sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten. Tämän lisäksi tietenkin on syytä kiinnittää huomiota myös nastojen kokonaismäärään eli jos nastoja alkaa olla lähtenyt reilusti, niin kannattaa varmasti harkita renkaiden vaihtoa”, vinkkaa erityisasiantuntija Keijo Kuikka Trafista.

Lue lisää

Nastat saa laittaa nyt alle

Talvirenkaat oltava alla tänään

Pitäisikö valita alle nastat vai kitkat? Asiantuntijat vastaavat viiteen yleiseen väitteeseen talvirenkaiden valinnasta

Osa autoilijoista vaihtaa autoon ensin vanhat kesärenkaat – uudet otetaan käyttöön, kun asfaltti tasoittuu