Koneet & autot

Ford: Uusi auto kannattaa ostaa nopeasti – syynä uusi päästöjen mittaustapa

Koneet & autot 15.12.2017

Päästömittauksen muuttuminen saattaa kallistaa autoja ensi vuoden kevään jälkeen.


Jarmo Palokallio
Fordin seuraava uutuus on EcoSport, johon on saatavissa ensimmäistä kertaa myös Fordin älykäs neliveto.

Autojen viralliset kulutuslukemat ovat irtautuneet arkitodellisuudesta. Uusi WLTP-mittaustapa palauttaa päästö- ja kulutuslukemat lähemmäksi sitä, mitä ne ovat normaalissa ajossa.

Uusi mittaustapa nostaa autojen "virallista" kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Ongelmana on, että autovero on sidoksissa päästöihin. Ellei veroperusteita muuteta, uudet autot uhkaavat kallistua tuntuvasti jo ensi vuoden puolella.

Nykyiset päästötulokset perustuvat NEDC-mittaussykliin. Päästömittaus tehdään laboratoriossa ja siinä otetaan huomioon autovalmistajan ilmoittamat ilman- ja vierintävastustiedot. Vuosien varrella autovalmistajat ovat oppineet optimoimaan autonsa testin ajosyklin mukaiseksi.

Uusi WLTP-mittaus on autolle rasittavampi. Se on aiempaa testiä pitempi ja nopeusvaihtelut ovat suuremmat.

WLTP-mittaus otettiin virallisesti käyttöön jo tänä syksynä. Se ei silti näy vielä autokauppojen tarjonnassa, sillä nyt myynnissä olevat autot on tyypitetty vanhan päästömittausnormin mukaisesti. Uuden normin mukaisilla päästölukemilla alkaa tulla myyntiin ensi vuoden puolella.

Vertailutietojen puuttuessa ilmassa on toistaiseksi vain arvailuja siitä, mihin kulutuslukemat jatkossa asettuvat. Auton maahantuojat arvioivat, että päästöt nousevat keskimäärin 7-10 prosenttia.

"Varman päälle pelaavan auton ostajan kannattaa pitää kiirettä ja ostaa auto viimeistään alkuvuoden aikana. Ellei verotusta korjata uuden normin mukaiseksi, nopeasti autokaupan tekevä ostaja voi säästää tuhansia euroja", toteaa toimitusjohtaja Hannu Pärssinen Fordilta.

Trafin mukaan uusien henkilöautojen päästömittaustapa siirtyy kokonaan uuteen systeemiin vuoteen 2021 mennessä.

Valtiovarainministeriön alkuperäisten suunnitelmien mukaan päästölaskennan muutoksella ei ole tarkoitus kiristää verotusta. Pärssinen pelkää, että juuri niin kuitenkin käy. "Ainakaan ministeriöstä ei ole kuulunut mitään kaavaa tai tapaa, millä verotuksen kiristyminen vältettäisiin."

Aiheeseen liittyvät artikkelit