Koneet & autot

Tiestön heikko kunto näkyy katsastuksissa – Varsinkin jousitus ja iskunvaimennus kovilla

Kun vika näytetään havainnollisesti, se auttaa asiakasta ymmärtämään korjauksen tarpeellisuuden liikenneturvallisuuden kannalta, sanoo katsastusyrittäjä Eero Paananen.
Pekka Fali
Heikkokuntoiset tiet rasittavat autoja.

Tiestön huono kunnossapito näkyy autojen vuosikatsastuksessa. Tätä mieltä on Etelä-Pohjanmaalla Evijärvellä toimivaa Järviseudun Katsastusta luotsaava Eero Paananen.

"Jousiongelmia on autoissa melkoisesti. Hieman tavallista enemmän huomautettavaa on ollut myös iskunvaimentimissa. Tämä kertoo mielestäni osaltaan pohjalaisteiden kunnosta, ne ovat ajoittain surkeita", Paananen sanoo.

Yksityisenä katsastusasemana palveleva Järviseudun Katsastus on toiminut vuodesta 2015 lähtien. Eero Paanasen lisäsi omistajana on hänen vaimonsa Eila. Työntekijöitä yrityksessä on omistajien lisäksi neljä, mukaan lukien Paanasten lapset Markus ja Maisa.

Kipinän katsastusaseman perustamiseen Paanaset saivat vuoden 2014 lakimuutoksen ansiosta.

"Silloin tuli voimaan uusi katsastuslaki, mikä mahdollistaa auton huoltamisen, korjaamisen ja määräaikaiskatsastuksen samalla kertaa samassa paikassa. Koska meillä oli ollut korjaamotoimintaa jo vuodesta 1993 lähtien, päätimme laajentaa tarjontaamme", Eila Paananen kertoo.

Paanasten ydinajatus niin katsastus- kuin korjaamotoiminnassa on asiakaspalvelu. Sitä on tehostettu edelleen katsastustoiminnan myötä.

"Ihmisläheinen ja huomioiva palvelu on toimintamme kulmakivi. Käytännössä esimerkiksi näytämme asiakkaalle aina, mikä vika autossa on, mikäli se joudutaan hylkäämään katsastuksessa."

"Kun vika näytetään havainnollisesti, ottaa asiakas asian huomattavasti paremmin. Vian kertominen selkeästi auttaa asiakasta myös ymmärtämään korjauksen tarpeellisuuden liikenneturvallisuuden kannalta", Eero Paananen pohtii.

Eila Paananen muistelee hymysuin, kuinka eräs asiakas jännitti katsastusta voimallisesti.

"Hän kertoi pureskelleensa kaikki kyntensä jännityksestä. Lopulta tuokin tilanne muuttui varsin leppoisaksi."

Ennen autokorjaamon perustamista vuonna 1993 Eila ja Eero Paanasen työpäivät kuluivat pitkälti perheen kuorma-auton ratissa.

"Myös minulla on kuorma-autokortti. Olin tiiviisti mukana ajohommissa. Usein oli tilanne se, että jouduimme ottamaan lapset mukaan reissulle. Tämä tiesi sitä, että yövyimme usein porukalla kuorma-auton hytissä", Eila Paananen muistelee.

Kuorma-autoyrittäjän arki ei kuitenkaan lyönyt leiville. Eero Paanasen mukaan perheen oli tehtävä selkeä ratkaisu.

"Työstä ei jäänyt käytännössä mitään käteen, ainoastaan velka kasvoi. Oli selvää, että jotain oli tehtävä. Niinpä perustimme erityisesti raskaaseen kalustoon erikoistuneen korjaamon."

Paanasten korjaamoyritys vaihtoi nimensä Elpemak Ky:ksi vuonna 1999. Tuolloin alalla puhalsi vahva myötätuuli, Eero Paananen muistelee.

"Silloin saatettiin työkoneille ja autoille tehdä markoissa kuusinumeroinen remontti sen kummempia tinkimättä. Nykyään tilanne on toinen, joskus tuntuu kuin asiakas olettaisi yrittäjän hoitavan homman lähes ilmaiseksi."

Vaikka Järviseudun Katsastuksen yhteydessä sijaitsee autokorjaamo, tarkistuttaa vain harva ajopelin kunnon ennen katsastusta.

"Monikaan ei tee sitä. Asiaan saattaa tosin vaikuttaa, että meillä uusintakatsastus on ilmainen, mikäli vaadittavat korjaukset tehdään korjaamossamme", Eero Paananen sanoo.

Paanasilla riittää myös huumoria työn ohessa. Kun pariskunta on yhtä aikaa autonkorjauspuuhissa, saatetaan näkemyksiä vaihtaa tiiviisti. Eero Paanasella on kuitenkin asiaan selkeä näkemys.

"Ajatuksia vaihdetaan, mutta minä sanon miten tehdään. Tämä taktiikka on sujunut varsin hyvin, sillä en ole vielä joutunut yöpymään korjaamolla", hän nauraa.

Lue lisää

Koneviesti: Nykyaikaisessa korjaamossa rasvamonttu on korvattu nostureilla – Kangasalan paloasemalla kunnostetaan Suomen suurimman pelastuslaitoksen ajokit

Uutissuomalainen: Ajokieltojen määrä kasvoi rajusti katsastuskriteerien muututtua

Uusien autojen katsastusväli harvenee

Autoliitto: Hintakilpailu kiristyy, kun katsastusvälit harvenevat