Koneet & autot

Koneviesti: Päävirtakatkaisija on halpa palovakuutus – kannattaa asentaa vanhaankin koneeseen

Koneviesti asensi katkaisijan 1960-luvun Valmet-traktoriin.
Päävirtakatkaisin asennettiin Valmetin kojetaulun alle tehtyyn mittatilaustelineeseen. Kun katkaisija on käden ulottuvilla, sitä tulee myös varmemmin käytettyä.

Starttimoottoreista puhuttaessa olisi hyvä muistaa myös päävirtakatkaisija. Uudemmissa traktoreissa ja työkoneissa katkaisija kuuluu usein vakiovarustukseen, mutta vanhemmista koneista se monesti puuttuu, ellei sellaista jo ole jälkiasennettu. Päävirtakatkaisija on halpa palovakuutus, sillä se oikein käytettynä saattaa estää koneen syttymisen palamaan.

Päävirtakatkaisijan avulla on helppo varmistaa myös pitkään seisoneen koneen tai traktorin käynnistyminen, jos akulla on taipumusta purkautua pidemmän seisonnan aikana. Päävirtakatkaisija kannattaa asentaa helposti saatavilla olevaan paikkaan, sillä vaikeassa paikassa olevan katkaisijan käyttö unohtuu helposti, eikä katkaisijasta ole siten mitään hyötyä.

Asensimme päävirtakatkaisijan 1960-luvun Valmet-traktoriin. Asennuksessa päävirtakatkaisija on useimmiten halvin osa, tässäkin tapauksessa katkaisija saatiin muutama vuosi sitten vakuutusyhtiöltä velotuksetta. Vakuutusyhtiöt antavat usein alennusta traktorin palovakuutuksesta, mikäli koneeseen on asennettu päävirtakatkaisin.

Katkaisijalle luvattiin rehvakkaasti 1 000 ampeerin virrankesto, jota kyllä rohkenemme epäillä. Katkaisijan lisäksi tarvittiin kaapelia sekä liittimiä. Kaapeliksi valikoitui hyllyssä jo ollutta 35 neliömillin kaapelia, joka vastaa myös alkuperäisasennuksen vahvuutta.

Kaapelia kului noin 2,5 metriä, joka olikin noin 12 euron metrihinnalla projektin kallein osa. Kaapelikengiksi hankittiin paketillinen prässättäviä putkikaapelikenkiä. Näitä ja tulevia prässäyksiä varten hankittiin hydraulinen kaapelikenkäpuristin.

Kuinka asennus tarkalleen onnistui? Lue koko juttu Koneviestistä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valmet solmi suuret sopimukset kartonkikoneista ja selluteknologiasta brasilialaisen Klabinin kanssa – töitä luvassa Rautpohjan tehtaille Jyväskylään

Viljelijät kritisoivat tiehanketta traktorimarssilla Lappeenrannan seudulla: "Isot koneet ja koulureitit eivät ole hyvä yhdistelmä"

Koneviesti: Timmatille kelpaa kaikki muovi – paalauskone pakkaa maatilan muovit uudelleenkierrätettäväksi