Koneet & autot

Suomalaisten mielestä humalassa ja huumeissa ajavat liikenteen suurimmat vaarat

Suomalainen somekansa ei tahdo muistaa, että autokuski pitää kädet ratilla sen sijaan, että hiplaa kännykäänsä.
Markku Vuorikari
Alkoholi on taustalla joka viidennessä kuolonkolarissa.

Suomalaisten mielestä alkoholi, huumeet, liian kova tilannenopeus, väsymys ja kännykän käyttö ajaessa ovat suurimpia vaaratekijöitä liikenteessä, selviää Lähi-Tapiolan teettämästä kyselytutkimuksesta.

Alkoholi pitää hallussaan myös kuolemaan johtaneiden kolareiden tilastoja kärkeä. Sen lisäksi liian suuri tilannenopeus tai kova ylinopeus ovat yleisimmät syyt kuolonkolareitten taustalla, liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen Lähi-Tapiolasta kertoo.

Hänen mielestään on onni, että suomalaiset suhtautuvat vuosi vuodelta kielteisemmin humalassa ajamiseen.

"Alkoholi on taustalla joka viidennessä kuolonkolarissa", Nieminen muistuttaa.

Liikenneturvan tilastojen mukaan viime vuonna noin kolmannes rattijuopoista ajoin jonkun muun päihteen kuin alkoholin alaisena.

Huumeiden lisäksi moni kuski tarttuu rattiin syötyään joko tahallaan tai vahingossa ajokykyä heikentäviä lääkkeitä. .

Yhä useampi kuski ei malta ajaessaan olla käyttämättä kännykkää – hän on joko puhelimessa tai somessa. Suomalaisista autoilijoista puolet kertoi käyttäneensä viimeisen vuoden aikana kännykkää ajaessaan ilman hands free -laitetta, Nieminen kertoo.

"On hyvä muistaa, että kännykän käyttö ajon aikana vaikuttaa kaikkien kuljettajien tarkkaavaisuuteen ikään tai kokemukseen katsomatta."

Lähi-Tapiolan Arjen katsaus -tutkimukseen vastasi 1001 ihmistä 27.4.–4.5.2018. Vastanneet edustavat Suomen 15–74 -vuotiasta väestöä. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Suomessa on tapahtunut viime aikoina useita ulkomaalaisten aiheuttamia kuolonkolareita – "Kiinalaisturistit pysäyttivät auton keskelle tietä ja sammuttivat valot, koska ne haittasivat valokuvaamista"

Tanskassa poliisi koputtaa rattijuopon ovelle ennakkoon

Poliisi valvoo nyt rattijuopumuksia tehostetusti – kesä on rattijuoppouden synkintä aikaa