Koneet & autot

Autokauppa jatkuu vilkkaana – lähes 30 prosenttia ensirekisteröidyistä autoista katumaastureita

Manuaalivaihteisto alkaa jäädä taka-alalle. Uusiin autoihin hankitaan entistä useammin automaattivaihteisto.
Kari Salonen
Autokauppa on pysytellyt vilkkaana tänä vuonna, vaikka kireä uusien autojen verotus suosii isojen käytettyjen dieselautojen tuontia.

Heinäkuussa rekisteröitiin 9 579 uutta henkilöautoa, mikä on 8,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa, ilmenee Autoalan tiedotuskeskuksen tiedotteesta.

Uusia henkilöautoja on tammi-heinäkuussa rekisteröity 79 186, joka on kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-heinäkuussa.

Toyota oli heinäkuun ostetuin automerkki. Niitä ensirekisteröitiin kuun aikana 1 293 kappaletta. Kakkossijalle jäi Volkswagen 1 179 autolla ja kolmantena Skoda 888 autolla.

Pakettiautojen ensirekisteröinnit kääntyivät alkuvuoden kasvun jälkeen lievään laskuun. Uusia pakettiautoja rekisteröitiin heinäkuussa 870, joka on 2,8 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vähemmän. Pakettiautoja on heinäkuun loppuun mennessä ensirekisteröity yhteensä 9 521, joka on 2,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Viime vuonna ensirekisteröitiin enemmän pakettiautoja kuin kertaakaan 2010-luvulla, sillä ensirekisteröintien määrä kasvoi noin 15 500 pakettiautoon. Kuluvana vuonna rekisteröintimäärän ennakoidaan kasvavan hieman viime vuoteen nähden.

Automaattivaihteiston suosio on viime vuosina kasvanut tasaisesti. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla ensirekisteröidyistä henkilöautoista enää kolmannes oli manuaalivaihteisia, kun niiden osuus vielä viisi vuotta sitten oli 55 prosenttia.

Automaattivaihteistot yleistyvät myös uusissa pakettiautoissa, sillä lähes kolmannes alkuvuonna ensirekisteröidyistä pakettiautoista oli automaattivaihteisia. Vielä viisi vuotta sitten automaattivaihteistojen osuus uusissa pakettiautoissa oli noin viidennes.

Myös katumaasturien osuus ensirekisteröinneistä on edelleen kasvussa.

Lähes 30 prosenttia vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ensirekisteröidyistä autoista oli katumaastureita. Erityisesti keskikokoisia katumaastureita myydään nyt enemmän.

Alkuvuoden ensirekisteröinneissä näkyy selvästi myös romutuspalkkion vaikutus, sillä romutuspalkkiolla on hankittu eniten pienikokoisia B-segmentin ja keskikokoisia C-segmentin autoja. Romutuspalkkio on nostanut B-segmentin osuuden ensirekisteröinneistä lähes 20 prosenttiin, sillä romutuspalkkiolla hankituista autoista lähes 70 prosenttia edustaa B-segmenttiä.

Ensirekisteröinnit kuukausittain voit katsoa täältä (Autoalan tiedotuskeskuksen sivuilta)

Lue myös:

Käytettyjä autoja tuodaan ennätysmäärä – autoveromuutos sotkee markkinat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Autojen ensirekisteröinnit jääneet viimevuotisesta – laskua yli 14 prosenttia

Kesko laajentaa autokauppaansa rajusti: Kaappasi Volkswagen-, Audi- ja SEAT-liiketoiminnot Laakkoselta

Ruotsi dumppaa käytetyt autonsa Suomeen