Koneet & autot

Liikenneturva neuvoo: Näin ohitat traktorin turvallisesti

Traktorin perässä ajavan on syytä muistaa myös se, että suuren työkoneen ohjaamosta katsottuna kuolleita kulmia jää paljon.
Markku Vuorikari
Traktorin kuljettajan aikeita voi ennakoida seuraamalla ajoneuvon liikkeitä ja vilkkuja.

Loppukesällä tieliikenteessä alkaa jälleen muuta liikennettä hitaammin liikkuvia traktoreita ja muita maataloustyökoneita. Liikenneturva muistuttaa, että ohituksesta on varmistuttava ennen kaistanvaihtoa.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu huomauttaa Liikenneturvan verkkosivuilla, että viljelijät eivät liiku maataloustyökoneilla turhaan, vaan useimmiten matkaa taitetaan työkohteesta toiseen tai kotihalliin. Näin ollen yleisillä teillä liikkumista ei voi välttää.

"Jos esimerkiksi traktorin ohi on tarve päästä, tulee ohituksen turvallisuudesta varmistua jo ennen kaistan vaihtoa. Vaaratilanteita voi syntyä erityisesti tilanteissa, joissa työkone on kääntymässä yllättäen vasemmalle – esimerkiksi pellolle tai metsään paikoissa, joissa ei ole selkeää risteystä", Lattu sanoo.

Koulutusohjaaja vinkkaa, että maataloustyökoneen kuljettajan aikeita voi ennakoida seuraamalla ajoneuvon liikkeitä ja vilkkuja.

"Omaa nopeutta on syytä alentaa ennen ohitusta. Kun nopeusero ohitettavan kanssa on kohtuullinen, jää kuskille vielä pelivaraa toimia, jos ohitettava onkin juuri kääntymässä vasemmalle”, hän jatkaa.

Traktori voi siihen kiinnitettyine työkoneineen olla hyvin leveä, sillä tienpidossa tai maataloudessa käytettäviin työkoneisiin ja työvälineisiin ei sovelleta muutoin liikenteessä yleisesti sovellettavia mittasäännöksiä. Esimerkiksi kääntöauroja kuljettavien traktorien peränylitys voi yllättää kääntymistilanteessa, jos ajaa liian lähellä traktoria.

”Ne vievät oikeallekin kääntyessään yllättävän paljon tilaa myös vastaantulevan kaistalta. Jos perässä tullut on lähtenyt samanaikaisesti ohittamaan, hupenee ajotila kaistalla hyvinkin nopeasti”, Lattu varoittaa.

Traktorin tai maataloustyökoneen perässä ajavan on syytä muistaa myös se, että suuren työkoneen ohjaamosta katsottuna kuolleita kulmia jää paljon. Etenkin, jos traktorin perässä on vaikkapa suuri viljakärry.

Koulutusohjaajan mukaan perässä ajavan auton kuljettajan kannattaakin valita ajolinjansa niin, että työkoneen kuljettajalla on mahdollisuus havaita hänet peileistään. Toisin sanoen liian lähelle työkonetta ei siis kannata ajaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Liikenneturmissa kuollut tänä vuonna jo 75 ihmistä – pelkästään viime kuussa kuoli 18

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat vaativat kasvavien kaupunkiseutujen tarpeiden huomioimista

Liian moni autoilija törttöilee tietyömailla: ”Opasteille ja rajoituksille on syynsä"