Koneet & autot

Koneviesti testasi: Vertailussa akkukäyttöiset mutterinvääntimet

Koneet & autot 26.08.2018

Testasimme kolme 18 V akkumutterinväännintä. Testin koneet kuuluvat puolen tuuman karalla varustettujen iskevien vääntimien tehokkaimpaan luokkaan ja edustavat markkinoiden myydyimpiä merkkejä.


Jussi Laukkanen
Testissä mukana: Makita DTW1002RTJ, Milwaukee M18 FHIWF12-502X ja DeWalt DCF899P2.
Testissä mukana: Makita DTW1002RTJ, Milwaukee M18 FHIWF12-502X ja DeWalt DCF899P2.
Jussi Laukkanen
Vääntimien tehokkuutta testattiin katkomalla M12-pultteja. Pulttien kovuusluokka oli 8.8 ja niitä kiristettiin 40 mm pitkän holkin sisällä. Nopeimmillaan katkeaminen tapahtui alta kahdessa sekunnissa.
Vääntimien tehokkuutta testattiin katkomalla M12-pultteja. Pulttien kovuusluokka oli 8.8 ja niitä kiristettiin 40 mm pitkän holkin sisällä. Nopeimmillaan katkeaminen tapahtui alta kahdessa sekunnissa.

Testin kolmella akkumutterinvääntimellä on paljon yhteistä: puolen tuuman vääntiö, hiiliharjaton moottori, 18 voltin ja 5 Ah:n akku, valmistajan ilmoittama noin 1 000 Nm:n maksimivääntö ja jokaisen valmistajalla on merkittävä markkinaosuus akkukoneiden myynnissä Suomessa.

Tehon puolesta nämä koneet voisivat mainiosti olla varustettu myös kolmen vartin vääntiöllä. Makita tarjoaa täsmälleen samaa konetta isommalla vääntiöllä varustettuna, sillä kyseisten merkkien ¾-tuuman kone DTW1001 on vääntiötä lukuun ottamatta identtinen. Milwaukeen mallistoon kuuluu myös 3/4 tuuman vääntiöllä oleva vaihtoehto, mutta DeWaltilta sellaista ei ole 18-volttisena saatavilla.

Pienessä puolen tuuman vääntiössä on etunsa. Yleensä tämän kokoluokan hylsyjä on kutakuinkin kaikilla kotonaan enemmän kuin kolme varttisia.

Testin koneista löytyy voimaa, kun sitä haluaa, jopa niin paljon, että se yllätti testiä tehtäessä. Kiristyskokeessa M12-pulteilla annettiin pultin kiristyä katkeamiseen saakka. Nopeimmillaan pultti katkesi 1,8 sekunnissa. Se oli sen verran lyhyt aika, ettei asiaa olisi ennättänyt edes varoa, mikäli olisi ollut aikeissa ainoastaan kiristää pultti paikoilleen järkevään momenttiin.

Tämän tyyppisen tilanteen välttämiseksi kaikissa koneissa on luonnollisesti kolmi- (DeWalt, Makita) tai neliportainen (Milwaukee) tehosäätö. Säädön ideana on kierrosnopeuden rajoittaminen, mikä vaikuttaa suoraan laitteen iskuvasaroiden lyöntivoimaan (vääntövoimaan).

Makitan käyttöohjeiden mukaan konetta suositellaan käytettäväksi kokoluokan M12–M30 pulteille, jos kovuus on 8.8 ja M10–M24, kun kovuus on suurempi. Milwaukeelle ilmoitetaan vain maksimikoko M33 ja DeWaltin osalta tarkempi määrittely on jätetty tekemättä.

Nämä pulttipyssyt ovat omimmillaan työkoneiden ja jopa joidenkin kuorma-autojen pyöränmuttereiden tai muiden vastaavan kokoluokan muttereiden ja pulttien kanssa. Näin kookkaita pultteja ei keskimääräisessä arkielämässä tarvitse avata kovin useasti. Toisaalta silloin, kun tarvetta tulee, on tämän kokoinen mutterinväännin ilo omistaa.

Lue koko juttu Koneviesti.fi:stä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT