Koneet & autot

Trafi muistuttaa: Olethan tarkkana, sillä huoltoasemilla näkyy pian uusia polttoainemerkintöjä

Uusien yleiseurooppalaisten merkintöjen lisäksi myös vanhat merkinnät säilyvät.
Carolina Husu
Huoltoasemalla kannattaa olla tarkkana, jotta tankkaa varmasti oikeanlaista polttoainetta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että huoltoasemilla tulee pian näkymään vanhojen polttoainemerkintöjen rinnalla uusia, yleiseurooppalaisia merkintöjä, kun uusi polttoainemerkintöjä koskeva asetus astui voimaan tänään perjantaina.

Polttoainepistooleissa on jatkossakin tutut, kansalliset merkinnät polttoaineista, mutta lisäksi mukana näkyvät uudet symbolit, joten tankatessa kannattaa olla tarkkana. Vastaavat merkinnät vaaditaan myös kaikkiin uusiin ajoneuvoihin.

Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensan merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus. Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus.

XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista, niin sanottua uuden sukupolven dieseliä. Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi.

”On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta. B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen, kansallisten merkintöjen rinnalle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta”, Trafin erityisasiantuntija Keijo Kuikka sanoo tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rypsiöljyn käyttö polttoaineena maatilalla kannattaa

Droonit aiheuttivat viime vuonna kuusi vaaratilannetta

Raakaöljyn voimakas halpeneminen tuntuu jo autoilijoiden kukkarossa – bensan ja dieselin hinnat laskeneet marraskuusta