Koneet & autot

Mönkijöiden myynti kasvaa vahvasti – muuttunut turhakkeesta hyödylliseksi työkoneeksi

Mönkijöiden käyttö varsinkin maa- ja metsätaloudessa painottuu vahvasti hyötykäyttöön.
Seppo Nykänen
Suomen Luonnonsuojeluliitto valitsi mönkijän vuoden turhakkeeksi runsas kymmenen vuotta sitten vuonna 2007. Teknisen Kaupan Liitto huomauttaa, että runsaassa kymmenessä vuodessa on tultu pitkälle mönkijöiden lainsäädännöllisen ja teknologisen kehityksen saralla.

Mönkijöistä on tullut mökkiläisten ja maaseudulla asuvien työkoneita, joiden käytettävyyttä ja turvallisuutta parannetaan koko ajan. Vahvaksi trendiksi noussut hyötykäyttö näkyy myös kasvaneissa myyntiluvuissa.

Traktorimönkijöiden myynti on ollut tänä vuonna hyvässä vauhdissa. Tilastokeskuksen mukaan myynti on kasvanut 14 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

"Markkinakehitys kuvaa hyvin pitkään jatkunutta trendiä, jossa mönkijöiden käyttö varsinkin maa- ja metsätaloudessa painottuu vahvasti hyötykäyttöön. Myös ajokorttilain uudistus on vauhdittanut traktorimönkijöiden kauppaa tänä vuonna", Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Jari Turunen kertoo tiedotteessa.

Oman osuutensa nosteeseen tuo Teknisen Kaupan Liiton mukaan myös se, että mönkijät ovat kehittyneet entistä monikäyttöisemmiksi. T-ajoneuvoluokkaan rekisteröitävät mönkijät ovat yleistyneet, ja markkinoilla on jopa neljän henkilön kuljettamisen mahdollistava traktorimalli. Umpinaisella hytillä varustetut SSV-ajoneuvot mahdollistavat miellyttävän ympärivuotisen käytön.

Toisaalta myös mönkijöiden turvallisuuteen on panostettu, ja osa valmistajista on tuonut markkinoille muun muassa ABS -teknologialla varustettuja mönkijöitä.

Suomen Luonnonsuojeluliitto valitsi mönkijän vuoden turhakkeeksi runsas kymmenen vuotta sitten vuonna 2007. Teknisen Kaupan Liitto huomauttaa, että runsaassa kymmenessä vuodessa on tultu pitkälle mönkijöiden lainsäädännöllisen ja teknologisen kehityksen saralla, mutta suurin muutos on kuitenkin tapahtunut mönkijöiden käyttötavoissa.

"Tämän päivän traktorimönkijälle turhakkeen viitta ei enää istu, sillä se on monikäyttöinen ja parhaimmillaan koko perhettä hyödyttävä ajoneuvo erilaisiin työn- ja vapaa-ajan käyttötarpeisiin. Mönkijä on oiva apuväline kevyeen hyötykäyttöön mökeillä tai maatiloilla", Turunen muistuttaa.

Mönkijällä monen nuoret kulkevat Turusen mukaan myös harrastuksiin, kouluun ja kavereiden luokse, jos julkista liikennettä ei ole saatavilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Varusmies kuoli ajoneuvoturmassa sotaharjoituksessa Rovajärvellä Lapissa

Koneviesti: Mitä hankkisi pienen metsätilan kuljetuskalustoksi: Mönkijä vai traktori?

Koneviesti: Ajokorttilain muutos vaikutti myös mönkijöihin – katso oppaasta uudet säännöt