Koneet & autot

Tämä auto antaa parhaan vastineen rahoille, ostajat ovat sen jo löytäneet

Koneet & autot 09.11.2018

Ford Focus nousi Vuoden autoksi äärimmäisen tiukassa äänestyksessä.


Jarmo Palokallio
Ford Focus peittosi Mersun A-sarjan niukkaakin niukemmalla kahden pisteen erolla.

Vuoden auto Suomessa 2019 -kilpailun voitti Ford Focus. Valinnan tekivät Auto- ja liikennetoimittajat ry:n jäsenet. Tärkein valintaperuste oli auton rahoille antama vastine.

Focuksen voitto ei ollut yllätys. Myös ostajat ovat sen löytäneet. Se oli kuudesta tämänvuotisesta finalistista ainut, joka on kiilannut kymmenen myydyimmän auton joukkoon.

Se on siis myös ostajien suosikki.

Auto- ja liikennetoimittajat valitsevat vuoden auton vuoden aikana myyntiin tulleista uutuuksista. Tänä vuonna niitä oli 30. Niistä äänestettiin perinteiseen tapaan koeajojen jälkeen kuusi mallia finaaliin.

Tällä kertaa finaaliin nousivat koeajojen jälkeen Ford Focuksen lisäksi Kia Ceed, Mercedes-Benz A-sarja, Škoda Karoq, Volvo XC40 ja Volvo V60.

Finalisteissa paino oli perinteisillä perheautoilla. Katumaastureita porukkaan mahtui vain kaksi ja sähköautot loistivat vielä poissaolollaan.

Hopean nappasi Mersun A-sarja ja pronssin Kia Ceed. Mersu jäi vain kahden pisteen päähän Focuksesta, joten kisa niiden välillä oli äärimmäisen tiukka.

Toimittajat koeajoivat finalistit uudestaan ennen lopullista äänestystä. Tavoitteena oli löytää joukosta juuri se auto, jonka antaa parhaan vastineen rahoille. Sen lisäksi toimittajilla oli omia painotuksiaan, kuten taloudellisuus tai turvallisuus.

Tehtävä ei ollut helppo, sillä finalistien joukosta ei heikkoa lenkkiä löytynyt. Jokainen niistä oli omalla tavallaan erinomainen valinta.

Erilaisten mieltymysten ja painostusten takia halvin tai myydyin malli ei ole automaattinen voittaja. Samasta syystä Vuoden autot ovat olleet hyvin erilaisia.

Viime vuonna voiton nappasi Seat Ibiza ja sitä ennen voittajia olivat Volvo V90, Opel Astra ja Volkswagen Passat.

Voittaja palkittiin Auto- ja liikennegaalassa Helsingissä perjantaina.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT