Koneet & autot

Ministeriö suunnittelee: Traktorin perään voi tulevaisuudessa laittaa nykyistä pidemmän perävaunun – yhdistelmän enimmäispituus kasvamassa neljällä metrillä

Nykyisin traktorilla ja perävaunulla saa olla pituutta yhteensä 16,75 metriä.
Uolevi Oristo
Yhdistelmän enimmäispituutta ollaan näillä näkymin kasvattamassa 20,75 metriin. Nykyisin traktorilla ja perävaunulla saa olla pituutta yhteensä 16,75 metriä.

Liikenne- ja viestintäministeriö ryhtyy valmistelemaan traktorin ja sen perävaunun yhdistelmän mittoja ja käyttöä koskevien säännösten muuttamista.

Johtava asiantuntija Erik Asplund kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että kuorma-autoyhdistelmien enimmäispituuden muuttamisen valmistelun yhteydessä on noussut esille haluja kasvattaa myös traktorin ja sen perävaunun yhdistelmän enimmäispituutta.

Uudistuksen taustalla on se, että jatkossa samaa perävaunukalustoa voitaisiin käyttää sekä kuorma-auton että traktorin perässä.

Yhdistelmän enimmäispituutta ollaan näillä näkymin kasvattamassa 20,75 metriin. Nykyisin traktorilla ja perävaunulla saa olla pituutta yhteensä 16,75 metriä. Asplund huomauttaa, että lopullinen mitta päätetään vasta myöhemmin.

Asplundin mukaan yhdistelmän enimmäispituuden kasvattamista on perusteltu esimerkiksi sillä, että näin voitaisiin parantaa esimerkiksi puunkorjuun tehokkuutta.

"Osa puuvarannoista on sellaisten vaikeakulkuisten taipaleiden takana, että sinne perille saakka ei välttämättä kuorma-autolla pääse", hän sanoo.

Johtava asiantuntija uskoo, että pidemmillä yhdistelmillä olisi käyttöä myös maatiloilla.

Uudistuksella seurataan Asplundin mukaan muiden Euroopan maiden kehitystä, sillä esimerkiksi Ruotsissa traktorin ja perävaunun suurin sallittu yhteispituus on yli 20 metriä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljelijät kritisoivat tiehanketta traktorimarssilla Lappeenrannan seudulla: "Isot koneet ja koulureitit eivät ole hyvä yhdistelmä"

Miksi LVM ehdottaa taas bensiini- ja dieselautojen kieltoa ja tiemaksua? Ylijohtaja vastaa

LVM:n virkamiehet julkaisivat toiveensa seuraavalle hallitukselle: Uudet bensiini- ja dieselautot kielletään, oman auton käytön kannustimet pois, kilometripohjainen tiemaksu käyttöön