Koneet & autot

Joka seitsemäs autoilija ei näytä vilkkua – asiantuntija: "Pitäisi olla yksiselitteisen selkeää jokaiselle kuljettajalle"

Liikenneturvan toukokuussa teettämässä kyselyssä suuntamerkin käyttämättä jättämistä piti erittäin tai melko vakavana lähes kaksi kolmesta vastaajasta.
Sanne Katainen
Vilkkua käyttää Liikenneturvan seurantojen mukaan vain 84 prosenttia autoilijoista.

Liikenneturvan tänä vuonna tekemien seurantojen mukaan vain 84 prosenttia autoilevista kertoo kääntymisaikeestaan näyttämällä vilkkua. Näin ollen vilkun käyttö jää väliin joka seitsemänneltä autoilijalta. Liikenneympyrässä suuntamerkkiä karttaa tätäkin useampi, sillä vain seitsemän kymmenestä vilkuttaa ympyrästä poistuessaan.

”Lähtökohtaisesti jokaisen tulisi voida luottaa siihen, että ajoneuvo etenee kaistallaan suoraan. Kun tästä linjasta aiotaan poiketa, esimerkiksi kaistaa vaihdettaessa tai risteyksessä käännyttäessä, tulee omista aikeista kertoa vilkkua näyttämällä. Suuntamerkin näyttämisen pitäisi olla yksiselitteisen selkeää jokaiselle kuljettajalle”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen kommentoi tiedotteessa.

Niemisen mukaan liikenneympyrästä poistuvien vilkuttamissuoritus on aina ollut heikompi kuin niin sanotuissa peruskääntymisissä. Taustalla tässä voi yhteyspäällikön mukaan olla unohdus, välinpitämättömyys tai tietämättömyys liikenneympyrässä ajamisesta.

"Kertauksen vuoksi muistutettakoon, että ympyrästä poistuvan tulee näyttää vilkkua oikealle. Paitsi pakollinen suorite, se on myös toisia liikkujia huomioon ottava teko”, Nieminen korostaa.

Liikenneturvan toukokuussa teettämässä kyselyssä suuntamerkin käyttämättä jättämistä piti erittäin tai melko vakavana lähes kaksi kolmesta vastaajasta.

Lue lisää