Koneet & autot

Asiantuntijat ehdottavat: Näin liikenteen päästöt saadaan nollaan vuoteen 2045 mennessä

Muun muassa fossiilisten polttoaineiden ja suuripäästöisten ajoneuvojen veroa nostettaisiin pienissä erissä vuosi vuodelta. Ehdotukset johtavat luultavasti liikkumis- ja kuljetuskustannusten nousuun.
Sanne Katainen
Toimenpideohjelman johtoajatuksena on saastuttaja maksaa -periaate.

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä on koonnut ehdotuksen toimenpideohjelmaksi, jolla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan poistaa vuoteen 2045 mennessä. Toimenpideohjelma on jatkoa valtioneuvoston keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmalle, jonka mukaan Suomen tulisi olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä.

Ratkaisu hiilettömään liikenteeseen löytyy työryhmän mukaan nolla- ja vähäpäästöisistä autoista ja uusiutuvista polttoaineista, henkilöautojen ajokilometrien vähentämisestä ja kestävistä kulkumuodoista.

Nyt julkaistu ehdotus toimenpideohjelmaksi koostuu 28 keinosta, joilla päästään hiilettömään liikenteeseen ja irti fossiilisista polttoaineista ilman kohtuutonta hintaa yhteiskunnalle.

Toimenpideohjelman johtoajatuksena on saastuttaja maksaa -periaate. Liikenteen päästöjä vähentävät toimenpiteet kustannettaisiin ehdotuksen mukaan nostamalla eniten päästöjä tuottavien toimintojen verotusta ja maksuja. Muun muassa fossiilisten polttoaineiden ja suuripäästöisten ajoneuvojen veroa nostettaisiin pienissä erissä vuosi vuodelta.

Toisaalta päästöttömiin teknologioihin ja kestäviin liikkumistapoihin siirtymistä taas tuettaisiin.

Työryhmän mukaan osa ehdotetuista toimenpiteistä voi aiheuttaa toivotun päästövähennyksen ohella myös kielteisiä vaikutuksia yrityksille ja kotitalouksille. Liikkumis- ja kuljetuskustannusten ennakoidaan nousevan, mitä liikenteen alan tuet ja kannusteet eivät välttämättä riitä kompensoimaan.

Toimenpideohjelma on suunniteltu niin, että se voitaisiin toteuttaa seuraavan kahden hallituskauden aikana. Ohjelmaan pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

K-ryhmä kehitti lähes päästöttömän ruokakaupan

Havaintoja liikenteestä

Maaseutuko on kaikkeen syyllinen?