Koneet & autot

Koneviesti: Vuonna 1964 valmistettu Claas Columbus D on yhä työkunnossa

Claas Columbus D -leikkuupuimurilla on ikää yli 50 vuotta. Kalle Renfeldt hankki tämän "joka miehen puimuriksi" tituleeratun koneen kaksi vuotta sitten. Edelleen kone toimii ja on pellolla aktiivisessa käytössä.
Jussi Laukkanen
Kalle Renfeldtin Claas Columbuksella on ikää yli 50 vuotta, mutta silti puimurin työura pelloilla jatkuu moitteettomasti.

Hämeenlinnalainen Kalle Renfeldtin löysi Claas Columbus leikkuupuimurinsa Kirkkonummelta kaksi vuotta sitten. Valmistuskilpien perusteella puimuri on valmistettu vuonna 1964, ja siinä on ensimmäisiin Claas Columbus -puimurimalleihin verrattuna leveämpi seitsemän jalan leikkuupöytä ja dieselmoottori.

Renfeldillä ei ole koneen ensimmäisestä omistajasta tietoa, mutta maahantuojan huoltoleimojen perusteella konetta on huollettu Laborin ja Hankkijan huoltopisteiden toimesta pääkaupunkiseudulla.

Claas Columbus oli Renfeldtille tullessaan erittäin hyvässä kunnossa. Claasin edellinen omistaja oli kirkkonummelainen maanviljelijä, joka oli hankkinut puimurin 1990-luvulla, mutta päätynyt sittemmin lopettamaan maanviljelyn.

Edellinen omistaja kehui Columbuksen helppohoitoisuutta eikä hänen aikanaan koneeseen oltu vaihdettu kuin olkikupu sekä silppuri. Kalle puolestaan asensi koneeseen Claasin alkuperäisen itsesitojan. Puimurin koneisto oli edelleen täysin kunnossa eikä normaalien huoltotoimenpiteiden lisäksi siihen ollut tarvetta tehdä korjauksia. Kaikesta päätellen koneeseen ei ole kertynyt kovin paljon käyttötunteja, sillä monin paikoin kulutukselle altiissa osissa näkyy vielä tehtaan alkuperäistä maalia.

Claas Columbus -puimurit tulivat markkinoille tasan 60 vuotta sitten. Aikanaan hyvin moderni ja pienikokoinen puimuri oli varustettu kuuden jalan leikkuupöydällä, ja sitä mainostettiin joka miehen puimurina. Kilpailijoihinsa verrattuna rakenteeltaan yksinkertaisessa Claas Columbuksessa oli ketju- ja kiilahihnakäyttöjä vain 12 kappaletta ja mekaaniset levyjarrut. Koneen laakerointi edusti nykyaikaa, ja kuulalaakereita käytettiin runsaammin kuin useimmat kilpailijat. Columbuksen hinta oli suurin piirtein sama kuin muilla markkinoilla olevilla puimureilla siihen aikaan eli bensakäyttöisenä noin miljoona markkaa ja diesel-moottorikäyttöinen 1,4 miljoona markkaa.

Lue lisää yli 50 vuotiaasta K Claas Columbuksesta Koneviesti 16/2018!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koneviesti: Itse tehdyt korokelaidat toivat kuution verran lisätilaa Sampo-leikkuupuimurin viljasäiliöön

Koneviesti kokeili: Tämä laite viilentää hellemetsurin päätä, mutta ilman tuunausta häiritsevä jyrinä täyttää korvat

Koneviestin toimittaja neuvoo: Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, kun hankkii käytettyä työkonetta ulkomailta