Koneet & autot

Valtioneuvoston selvitys: Dieselveron korotus kuritti erityisesti maaseutua

Alimmissa alueellisissa tulo- ja varallisuusryhmissä veronkorotuksesta siirtyi hintoihin 15–20 prosenttiyksikköä enemmän kuin ylimmissä tulo- ja varallisuusryhmissä.
Carolina Husu
Kaikilla alueilla vain osa veronkorotuksesta siirtyi hintoihin.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja Berkeleyn yliopiston tutkijat ovat saaneet tutkimuksessaan selville, että vuoden 2012 dieselveron korotus on kurittanut erityisesti maaseutua.

Tulosten perusteella dieselveron korotuksesta hintoihin siirtyi suurempi osuus myös verrattain pienituloisilla ja alhaisen asuntovarallisuuden alueilla. Alimmissa alueellisissa tulo- ja varallisuusryhmissä veronkorotuksesta siirtyi hintoihin 15–20 prosenttiyksikköä enemmän kuin ylimmissä tulo- ja varallisuusryhmissä.

On kuitenkin syytä huomioida, että kaikilla alueilla vain osa veronkorotuksesta siirtyi hintoihin.

Suurimpien tulojen, varallisuuden ja väestötiheyden alueilla sekä kaupunkimaisimmilla alueilla veronkorotuksen läpimeno oli noin 60 prosenttia. Alimpien tulojen, varallisuuden ja väestötiheyden alueilla sekä maaseutumaisimmilla alueilla se oli hieman alle 80 prosenttia.

Tutkimus osoittaa myös, että suomalaiset ajavat vanhemmilla ja vähemmän arvokkailla autoilla kuin ruotsalaiset ja norjalaiset, mutta vuoden 2003 autoverouudistus pienensi tätä eroa hieman.

Tutkimusraporttiin pääset tutustumaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkimus: Iloisen tai surullisen määkinän kuuleminen vaikuttaa vuohien tunnetilaan

Kananmunan terveysvaikutukset näyttävät liikkuvan suuntaan ja toiseen – Miksi munan tutkiminen on niin vaikeaa?

Perussuomalaisten maaseutulinjassa löytyy paljon yhtäläisyyttä keskustan kanssa – "Erona on johdonmukaisuus"